Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

În următorul exercițiu financiar se urmărește o alocare de peste 1 miliard de euro pentru mecanismele de tip DLRC și ITI

Pe data de 20 septembrie 2019, a avut loc evenimentul „Dezvoltare zonală prin fonduri europene”, desfășurat la Brașov. Evenimentul vizează informare și dialog cu partenerii din teritoriile care se mobilizează pentru a elabora strategii integrate de dezvoltare.

Principalele teme abordate în cadrul dezbaterii au fost două mecanisme speciale de finanțare cu bani europeni, permise de regulamentele U.E. –  Dezvoltarea Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC) – care folosește instrumentul Grupului de Acțiune Locală și Investiția Teritorială Integrată (ITI). Evenimentul s-a axat pe a prezenta cum funcționează astăzi aceste 2 mecanisme în România, dar și ce modificări și noutăți sunt prevăzute pentru perioada de programare 2021-2027.

Ministrul Roxana Mînzatu a precizat că în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pentru care România este în negocieri informale cu Comisia Europeană, fondurile pentru acest tip de mecanisme vor depăși 1 miliard de euro.

Investiția Teritorială Integrată ITI este un mecanism prin care, într-o regiune omogenă, bine definită, pe baza unei strategii de dezvoltare, utilizăm un pachet de surse de finanțare din fonduri europene care este accesat de beneficiari publici și privați doar din și pentru acea regiune bine definită. Singurul exemplu de astfel de zona pe care îl putem da azi este Delta Dunării, acolo unde România folosește deja această strategie de finanțare „țintită”. Instrumentul CLLD este deja aplicat în multe zone din România prin Grupurile de Acțiune Locală care finanțează proiecte pe teritorii mai mici, rurale sau mici urbane. După 2021 aș vrea ca în România să folosim aceste două instrumente, atât pentru zone care au nevoie de un restart economic datorită unui profil monoindustrial cum este Valea Jiului, cât și pentru zone afectate de sărăcie severă cum este Botoșani, dar și pentru zone montante afectate de depopulare dar cu un uriaș potențial turistic cum este zona munților Făgăraș sau Apuseni”, a declarat Roxana Mînzatu, Ministrul Fondurilor Europene.

În cadrul evenimentului, ministrul a prezentat care sunt teritoriile din regiune în care actorii locali – primăriile în special – s-au mobilizat, au format Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, unele au început chiar din resurse proprii să își realizeze strategiile de dezvoltare. Este vorba despre teritorii din țara Făgărașului, din zona Bucegi – Bran –  Moieciu – Fundata precum și din Munții Apuseni.

Sursa: MFE

Vizualizări: 491