Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Mediaș va primi peste 12 milioane euro pentru reabilitarea infrastructurii de transport și extinderea unei linii de troleibuz

Un sistem de transport public care a fost inaugurat în 23 august 1989 la Mediaș, al treilea realizat în Regiunea Centru, după cele din orașele mari Brașov și Sibiu, primește fonduri europene Regio pentru a crea condiții de siguranță pentru pasageri, atât prin reabilitarea infrastructurii de transport, cât și prin extinderea liniei de troleibuz cu peste 14 km.

Proiectul, cu o valoare totală de peste 12 milioane euro, le va oferi cetățenilor posibilitatea de a utiliza și mai mult troleibuzele din municipiu, dar și posibilitatea reducerii noxelor și a păstrării unui aer mai curat. Contractul de finanțare a fost semnat vineri, 5 septembrie 2019.

Buget proiect și program finanțare:

Fondurile alocate prin semnarea contractului, sunt disponibile prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Obiectivul 3.2 care finanțează proiectele ce vizează ”Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. Proiectul contractat, cu titlul ”Modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric” are o valoare totală de 57.178.530 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 44.805.105 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (cca. 9.795.000 Euro).

Principalele lucrări prevăzute în proiect sunt:

  • Înlocuirea celor 18,95 km de linie de contact uzată fizic și moral, cu un fir de contact din cupru, cu profil special pentru troleibuze.
  • Extinderea liniilor de troleibuze pe Str. Stadionului pe o lungime de 5,3 km și Str. Avram Iancu – Str. Moșnei – Heleșteu pe o lungime de 9 km.
  • Trei stații de așteptare a troleibuzelor vor fi dotate cu panouri de informare a călătorilor privind timpul de așteptare și numărul liniei de transport public care operează pe ruta respectivă, precum și o cameră video de supraveghere cu rol de creștere a siguranței echipamentelor și a călătorilor în stație. De asemenea, în 2 stații cu aflux mare de călători, din cele trei, vor fi instalate automate de vânzare bilete de transport.
  • Se vor achiziționa 3 troleibuze noi care sunt necesare pentru acoperirea zonelor de extindere a rețelei de troleibuze.
  • Reabilitarea/modernizarea podurilor și pasajului situate pe ruta troleibuzelor, podul peste pârâul Moșna de pe strada Aurel Vlaicu, podul peste pârâul Moșna de pe strada Avram Iancu și la pasajul peste calea ferată.
  • Crearea unui sistem de management al traficului.

Termen de finalizare proiect: Se estimează că proiectul va fi finalizat până la data de 31.05.2022.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 134