Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Fondurilor Europene promite antreprenorilor 6 miliarde de euro în următorul exercițiu financiar și lansarea unui nou apel destinat clusterelor de inovare!

În cadrul „International Business Forum”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a făcut precizări cu privire la viitoarea perioadă de programare, precum și despre noi apeluri ce urmează a fi lansate de către minister.

În intervenția avută, ministrul a arătat că în actuala perioada de programare IMM-urile sunt sprijinite cu fonduri europene prin mai multe instrumente de finanțare, in valoare totală de 2,1 miliarde euro, anunțând totodată că în perioada următoare suma se va tripla, ajungând la 6 miliarde din totalul de 30,6 miliarde propus pentru România de către Comisia Europeană pentru 2021-2027.

Oficialul a reamintit că cea mai importantă linie de finanțare dedicată IMM-urilor este parte a Programului Operațional Regional, Axa 2, arătând că România are astăzi contracte de finanțare pentru dezvoltarea IMM-urilor prin această axa, în valoare de 1,4 miliarde euro.

Vorbim de aproximativ 2.800 firme care își cumpără echipamente, tehnologie, își dezvoltă spații de producție, inclusiv pe partea de digitalizare, de promovare a activității firmei”.

În ceea ce privește numărul total al IMM-urilor nou înființate care au atras bani europeni, ministrul a precizat că acesta a ajuns în actuala perioada de programare la 8.715 – IMM-uri sprijinite prin România Start-up Plus și Diaspora Start-up(mai multe detalii aici).

Lansarea unui nou apel adresat clusterelor de inovare

Conform comunicatului oficial, MFE va deschide un apel de finanțare pentru proiecte dedicate dezvoltării capacității de cercetare a clusterelor de inovare, cu un buget de  31,7 milioane euro, dintre are 26,9 milioane fonduri FEDR.

Valoarea finanțării publice nerambursabile pentru un proiect va fi cuprinsă între 2,3 milioane lei și 33,12 milioane.

Vor putea depune cereri de finanțare companii din următoarele domeniile bioeconomie, tehnologia informației și a comunicațiilor, energie, mediu și schimbări climatice, eco-nano-tehnologii și materiale avansate.

Sursa: MFE

Vizualizări: 337