Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

BRD sprijina producatorii agricoli: Creditul bazat pe subventii agricole

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, fermierii romani au acces la sprijinul acordat prin plati directe, precum si la sprijinul acordat pietelor, reglementate prin Politica Agricola Comuna.

Urmare a negocierilor purtate, platile directe se vor acorda independent de nivelul productiei (decuplate de productie) aplicand schema de plata unica pe suprafata (SAPS). Noile state membre au posibilitatea de a suplimenta, dupa aderare, platile directe cu aprobarea Comisiei Europene, prin plati directe nationale complementare (PNDC), masuri finantate de la bugetul national. In Romania, institutia responsabila pentru implementarea platilor directe si a masurilor de piata este Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Pentru sprijinirea producatorilor agricoli, BRD – Groupe Societe Generale a semnat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), o conventie tripartita, care da bancii posibilitatea de a acorda credite in baza subventiilor directe.

Acest instrument de creditare va permite finantarea lucrarilor din campania agricola de primavara, in conditiile in care plata subventiilor se va efectua pana la sfarsitul lunii iunie 2008. Astfel, BRD le permite fermierilor sa obtina un credit pentru finantarea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatilor agricole, de pana la 75% din valoarea estimata a subventiei (fonduri europene si fonduri nationale). Creditul va putea fi obtinut in baza unei Adeverinte emise de APIA in vederea certificarii suprafetelor ce fac obiectul subventiilor si a cesiunii de creante pe sumele ce vor fi virate de APIA. Creditul va fi garantat in proportie de 50% de FGCR.

Prin lansarea acestui produs, si implicit prin largirea ofertei dedicate producatorilor agricoli, BRD isi reafirma sprijinul pentru finantarea agriculturii.

Persoanele interesate pot afla mai multe detalii vizitand site-ul oficial al BRD, www.brd.ro sau trimitand intrebari departamentului specializat, la adresa eurobrd@brd.ro .

Vizualizări: 90