Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POIM: 590 milioane euro destinați unor investiții privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în Constanța

Ilfov, București, Constanța, Cluj și Dolj reprezintă topul celor 5 județe care au atras cele mai multe fonduri europene până la data de 26 iulie 2019. În acest sens, Constanța se poate lăuda cu contracte semnate în valoare de 6,240 miliarde de euro.

Printre proiectele pe care Constanța le poate bifa ca fiind realizate cu bani europeni, mai joi sunt menționați trei dintre beneficiarii acestora, alături de proiectele care au fost fie finalizate, fie se află în plină desfășurare.

 

RAJA S.A

SC RAJA SA Constanța este cel mai mare operator regional în domeniul alimentării cu apă a populației din România. Este membru fondator al Asociației Române a Apei și, în același timp, este prima companie furnizoare de servicii de alimentare cu apă și canalizare din România care a devenit membră IWA (Asociația Internațională a Apei).

Zona de operare & Aria de acoperire

8 județe – Constanța, Călărași, Ialomița, Ilfov, Prahova, Dâmbovița și Brașov ce adună peste 40.000 km2.

Proiecte

  • Peste 96 milioane de euro investiții ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-aderare), astfel: 4,2 milioane euro cofinanțare Consiliul Județean Constanța, 20 milioane euro cofinanțare RAJA prin împrumut BERD și 72 milioane euro fonduri europene. Aceste investiții au fost făcute în cadrul proiectului „Reabilitarea rețelei de canalizare și a facilităților de epurare a apelor uzate în Constanța, România”, perioada de desfășurare fiind 2002-2010.
  • Peste 289 milioane euro investiții prin POS MEDIU (Programul Operațional Sectorial de Mediu), care la momentul respectiv a fost cea mai mare finanțare pentru realizarea infrastructurii în domeniul alimentării cu apă și canalizare pentru cinci proiecte.
  • De asemenea, peste 590 milioane euro prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) sunt destinați în perioada 2014-2020 unor investiții pe raza a 52 UAT-uri, respectiv în 91 de localități din 6 județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Ilfov. Aplicația de Finanțare a fost finalizată și aprobată de MFE, prin semnarea în data de 31 august 2018 a contractului de finanțare.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța și acvatoriul Portului Constanța, Gara Maritimă

 

C.N. „Administrația Porturilor Maritime" S.A. Constanța, având rolul de autoritate portuară pentru porturile maritime românești - Constanța, Midia și Mangalia și pentru portul turistic Tomis, își propune să ofere servicii de calitate și competitive clienților portuari, o infrastructură de transport dezvoltată, precum și condiții de mediu, securitate și siguranță în port, încurajând și atrăgând traficul de mărfuri și transformând portul Constanța în important centru de tranzit - oferind cea mai scurtă alternativă de transport către centrul Europei - și centru regional de distribuție - lider - pentru zona deservită.

Trei proiecte aflate în derulare:

  1. „Modernizarea infrastructurii și protecția mediului în Portul Constanța - PROTECT":

Bugetul proiectului este de: 12,696,125 EUR (fara TVA), din care:

  • 85% rata de finanțare CEF: 10,791,706 EUR
  • 15% contribuție de la bugetul de stat: 1,904,419 EUR
  1. „Implementarea unei dane specializate într-o zona cu adâncimi mari (Dana 80)":

Bugetul proiectului este de: 25.778.122 lei (cu TVA), din care:

  • 75% rata de finanțare UE - 14.269.477 lei și
  • 25% contribuție de la bugetul de stat - 4.756.492 lei.
  1. Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creșterii adâncimii senalelor și bazinelor și a siguranței navigației în Portul Constanța":

Valoarea totală a investiției este de 227.834.000 lei.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

Eforie Nord

Datorită caracteristicilor geografice, morfologice și hidrografice ale spațiului Dobrogea, precum și existenței unor elemente unice ale cadrului natural (plajele litorale și lacul terapeutic Techirghiol), activitățile derulate de instituția prezintă anumite particularități, fiind axate, în principal, alături de exploatarea, întreținerea și repararea lucrărilor hidrotehnice, pe următoarele acțiuni:

  • menținerea continuă în stare de funcționare a sistemului de protecția a lacului Techirghiol
  • protecția și întreținerea plajelor litoralului Marii Negre

Proiectul „Reducerea eroziunii costiere” presupune două faze. Faza I s-a desfășurat în perioada 2007-2015, iar Faza II este în curs (2014-2020).

Faza I, prin proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”, a vizat prin POS MEDIU protejarea a 7,3 km de coastă în zonele: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord, dar și mărirea suprafețelor acestora. Valoarea totală a Fazei I este de 124.521.234 euro.

Faza II este la rândul ei împărțită în 2 etape. Etapa 1 prevede zona Mamaia, Tomis(Cazino), Agigea+consolidarea falzeză, Eforie și stavilare în Edighiol și Periboina. Etapa 2: Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai + consolidarea falezei.

Deoarece Tuzla nu a fost menționată în proiectul actual, Hristu Uzun, directorul executiv al ABADL a declarat pentru Ziarul BURSA: „Consolidarea falezei din Tuzla va fi prinsă probabil pe a treia fază a proiectului ce va fi executată pe fonduri europene în exerciţiul financiar multianual 2021-2027. Din păcate, la Tuzla nu vom avea o extindere de plajă, pentru că nu putem face o extindere pentru protejarea terenurilor agricole, conform firmei ce a realizat Masterplanul privind zona costieră, click aici pentru detalii.

Scopul proiectelor este să asigure protecția la eroziune a liniei țărmului în condiții medii anuale și în timpul evenimentelor cu perioadă de recurență de până la 1/100 ani, pentru o durată de viață proiectată de 50 ani.

Cu o valoare totală de 841.118.740 euro, proiectul realizat prin POIM prevede finalizarea în anul 2023.

Aceste informații au fost furnizate în cadrul deplasării organizate la Constanța de Ministerul Fondurilor Europene în perioada 23-24 iulie 2019.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 632