Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

10 milioane de euro pentru reabilitarea amfiteatrul Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Cetatea Deva

Patru noi contracte de finanțare prin Regio - Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de peste 10 milioane de euro, au fost semnate marți de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Consiliul Județean Hunedoara și primăriile municipiilor Deva și Hunedoara.

Este vorba despre proiectele:

  1. „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”;
  2. „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”;
  3. „Amenajare grădină urbană în zona Zamfirescu”;
  4. „Reabilitarea/ modernizarea/ dotarea unităților de învățământ antepreșcolar și preșcolar (creșe și grădinițe) din Municipiul Hunedoara, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1.

„Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”

Proiectul vizează conservarea și restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafață de aproape 5.000 de metri pătrați și are o valoare totală a proiectului este de 22.089.484,65 lei, din care 21.308.028,78 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 54 de luni.

Se dorește valorificarea acestui obiectiv de patrimoniu - Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, prin lucrări de conservare și restaurare, intervenții care să conducă la creșterea numărului de vizitatori și implicit la dezvoltarea zonei și a regiunii.

„Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”

Proiectul vizează refuncționalizarea Incintei I a acestui ansamblu monument istoric, în scopul valorificării potențialului său turistic și cultural.

Investiția cuprinde consolidarea și reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranță și festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video și racordarea la utilități.

Este prevăzută, de asemenea, digitizarea obiectivului de patrimoniu.

Valoarea totală a investiției este de 23.154.195,52 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 21.556.556,03 lei. Durata de implementare – 50 de luni.

„Amenajare grădină urbană în zona Zamfirescu”

Proiectul prevede reconversia și refuncționalizarea unui teren degradat. Va fi creată o nouă zonă verde, de aproximativ 3.400 mp, cu facilități de recreere pentru locuitorii orașului – spații verzi, locuri de joacă, alei.

Valoarea totală a investiției este de 904.328,48 lei, din care 800.155,36 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni.

„Reabilitarea/ modernizarea/ dotarea unităților de învățământ antepreșcolar și preșcolar (creșe și grădinițe) din Municipiul Hunedoara, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1”

În municipiul Hunedoara va fi reabilitată, modernizată și dotată cu finanțare europeană Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1.

Astfel, imobilul din Piața Florilor nr. 1 bis va fi consolidat și reabilitat termic, se vor reface finisajele și acoperișul tip terasă, va fi înlocuită tâmplăria interioară, se vor reabilita sistemul de încălzire, de furnizare a apei calde și instalația de iluminat, vor fi create facilități pentru persoanele cu dizabilităţi și locuri de joacă.

Valoarea totală a proiectului este de 5.382.947,46 lei, din care 5.275.288,50 lei nerambursabili. Durata de implementare – 20 de luni. 

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest

Vizualizări: 281