Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Mediului propune Comisiei Europene proiecte în valoare de peste 3 miliarde euro, pentru perioada de programare 2021-2027

Programul investițional din fonduri europene propus de către Ministerul Mediului, pentru perioada de finanțare 2021-2027, însumează aproximativ 3 miliarde de euro. Viitoarele investiții vizează, în special, sectorul gestionării deșeurilor, calitatea aerului și biodiversitatea.România a propus partenerilor europeni un amplu program de investiții ce vizează viitorul exercițiu financiar: infrastructură de colectare separată, sisteme inteligente pentru implementarea principiului „plătește pentru cât arunci”, modernizarea infrastructurii de sortare a deșeurilor, investiții în biodigestoare anaerobe pentru producția de GNC(gaz natural comprimat), investiții în autogunoiere care să funcționeze cuGNC și în sisteme de producerea combustibililor alternativi.

În ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului, au fost propuse investiții pentru trecerea în domeniul rezidențial a centralelor de apartament, care funcționează pe lemn sau cărbune, la termocentrale care să funcționeze pe gaz sau pe curent. Un alt domeniuaflat pe agendareuniuniiexperților românicu reprezentanții Comisiei Europene a fost biodiversitatea. Au fost propuse investiții în ariile protejate care fac parte din Rețeaua Natura 2000, în infrastructura verde la nivel urban și în Rezervația Biosferei DeltaDunării. Absorbția cât mai multor fonduri europene, prin transpunerea lor în proiecte, atât la nivelul Ministerului Mediului, cât și la nivel privat sunt considerate esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii de mediu.

Finanțările provenite din fondurile europene susțin dezvoltarea României și în același timp, prin investițiile în domeniul mediului, vom reuși să luptăm împotriva poluării, a schimbărilor climatice și să gestionăm mult mai eficient problema deșeurilor prin introducerea principiiloreconomiei circulare”, a afirmat secretarul de stat Iulian Stana.

Sursa: Ministerul Mediului

Vizualizări: 122