Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi investiții cu bani europeni în județul Hunedoara: autobuze electrice și hibrid, bike-sharing și lucrări de modernizare a infrastructurii de transport

Trei noi proiecte cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 115 milioane de lei, au fost contractate în județul Hunedoara, conform unui comunicat publicat în data de 03 iulie 2019.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest-Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest și Primăria Municipiului Hunedoara au semnat, ieri, contractele pentru „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara, prin investiții în transportul ecologic -Coridorul de Vest”și pentru „Eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale din Municipiul Hunedoara –Grup 2”. Totodată, ADR Vest și Primăria Municipiului Deva au semnat miercuri contractul de finanțare pentru „Modernizarea sistemului de transport public local prin achiziționarea de vehicule ecologice”.

  1. Astfel, în municipiul Deva și în satele aparținătoare se dorește dezvoltarea unei rețele de transport public local nepoluant, obiectiv care să conducă la reducerea emisiilor de carbon.

În acest scop, vor fi achiziționate 26 de autobuze electrice și vor fi amenajate 33 de stații de încărcarea vehiculelor. Valoarea totală a proiectului este de 44.844.638,30 lei, din care 37.389.245,28 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni. Proiectul este complementar celui propus spre finanțare prin POR 2014-2020, în cadrul Priorității de Investiții 4.1 –„Modernizare sistem de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente”, care se află în etapa de pre-contractare la ADR Vest. Proiectul este finanțat prin Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

  1. În municipiul Hunedoara, proiectul privind modernizarea transportului prin investiții în transportul ecologic-Coridorul de Vest vine în completarea altor două proiecte recent contractate, pentru Coridorul Central și Coridorul de Est.

Valoarea totală a celor trei investiții în transportul eco este de aproximativ 30 de milioane de euro. Prin noul proiect vor fi achiziționate 7 autobuze hibrid tip plug-in, se vor implementa sisteme de management al traficului, de e-ticketing și de închiriere a bicicletelor (170 de biciclete utilizate în sistem de bike-sharing, cu 5 stații de închiriere). De asemenea, vor fi construite, modernizate, reabilitate, respectiv extinse, după caz: 15 stații de transport public, 1,14 kmp de drumuri, 1,09 km piste de bicicleteși 12,71 kmp zone pietonale/semi-pietonale, se vor moderniza 4 intersecții semaforizate și se vor planta 49 de arbori pe traseul propus. Sunt prevăzute intervenții pe traseul: str. Constatin Bursan (accesul către Curtea Husarilor), str. Castelului, str. 9 Mai, str. Maior Mircea Ioan Stanga, Piața Libertății, Bd. Libertății și Republicii, cu impact asupra străzilor adiacente proiectului investițional-Rotarilor, Cerneiși Cloșca, Piața Iancu de Hunedoara și Bd. Traian. Valoarea totală a investiției este de 45.743.840,51 lei, din care 42.083.086,66 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 43 de luni.

  1. Proiectul privind eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale din Hunedoara –Grup 2prevede reabilitarea termică a unui număr de zece blocuri de locuințe din municipiu.

Sunt prevăzute intervențiicomplexe: izolarea termică a fațadei (parteaopacă),a planșeului peste subsol și a acoperișului, închiderea balcoanelor/logiilorși înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, acolo unde este cazul, consolidarea elementelor structurale și reabilitarea acoperișului, repararea acoperișului tip terasăși a sistemului de colectare ape meteorice, înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile comuneși a lifturilor, crearea de facilități pentru persoanelecu dizabilități.La final, 864 de apartamente vor beneficia de un consum de energie redus, concomitent cu reducerea emisiilor de CO2.Valoarea totală a proiectului este de 24.705.881,55lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 14.510.882,99 lei.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest

Vizualizări: 153