Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Risc de suspendare a plăților Uniunii Europene pe Programul Operațional Competitivitate!

Ministrul Roxana Mînzatu a prezentat ieri în cadrul ședinței de guvern o notă privind implementarea și programarea fondurilor UE.

Conform documentului, gestionarea Programului Operațional Competitivitate prezintă un risc ridicat în acest moment, având în vedere auditul de sistem preventiv al Comisiei Europene privind fiabilitatea indicatorilor de performanță care clasifică această parte de sistem în categoria 4 - în esență nu funcționează. Potrivit regulamentelor UE, existența unei deficiențe semnificative în ceea ce privește calitatea și fiabilitatea sistemului de monitorizare sau a datelor privind indicatorii comuni și specifici constituie cauză de suspendare a plăților, existând riscul aplicării acestei măsuri de către Comisia Europeană pentru POC. Același document menționează că la nivelul Autorității de Mangement a programului a fost derulată o analiză și au fost demarate măsurile de remediere necesare.

Potrivit MFE, probleme semnificative în gestionarea programelor operaționale provin din ritmul lent de elaborare a fișelor de proiecte, respectiv de implementare a proiectelor de către beneficiarii publici, cu impact financiar important fiind proiectele strategice și proiectele majore precum DANUBIUS și ELI. Acestea afectează în mod deosebit programe precum POC, POCA și POCU.

MFE a menționat că țintele asumate pentru anul 2019 prin Memorandum al Guvernului stabilesc o valoare totală a sumelor ce vor fi transmise Comisiei Europene (CE) pentru programe operaționale (PO) gestionate de MFE și MDRAP de aprox. 2,1 mld. euro. Autoritatea de Certificare și Plată a solicitat Comisiei Europene în acest an 474,5 mil. Euro – sumă ce reprezintă toate declarațiile de cheltuieli transmise de autoritățile de management până la acest moment.

Risc de dezangajare automata pe toate Programele Operaționale în 2019!

Potrivit documentului MFE, riscul de dezangajare automată a fondurilor la 31.12.2019 se menține în prezent pentru toate programele operaționale, cu excepția POAT. Necesarul de declarații de cheltuieli de transmis la CE până la sfârșitul anului 2019 este în valoare totală de aprox. 1,2 mld. euro. MFE a menționat că potrivit estimărilor lunare ale sumelor ce vor fi transmise Comisiei Europene (CE) în anul 2019, riscul de dezangajare de fonduri va fi acoperit.

MFE a precizat că realizarea țintelor asumate și evitarea riscului de dezangajare depind de ritmul în care se va derula implementarea proiectelor în următoarele luni, precum și de evitarea eventualelor riscuri care ar afecta declararea cheltuielilor la CE.

Progrese lente ale ministerelor responsabile de stabilirea priorităților pentru 2021 – 2027

În nota prezentată Guvernului, ministrul Mînzatu a precizat că în ceea ce privește procesul de pregătire a viitoarei perioade de programare, se constată că nu există, la nivelul ministerelor de linie, o analiză a situației și a nevoilor, bazată pe date efective, care să fundamenteze prioritățile strategice pe diferitele sectoare. MFE avertizează în nota transmisă Guvernului că „în absența unei implicări reale din partea autorităților publice centrale în asigurarea tuturor elementelor necesare fundamentării și stabilirii priorităților de investiții naționale, programarea viitoare este periclitată”.

Raluca Prelucă,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 2077