Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bilanțul „Programului Româno-Elvețian pentru IMM-uri” și „Serviciilor integrate de export pentru IMM-urile din România”

În data de marți, 02 iulie 2019, a avut loc conferința de închidere a „Programului Româno-Elvețian pentru IMM-uri” și a programului „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”, derulate de MMACA, în parteneriat cu CEC Bank, cu implicarea  Guvernului Confederației Elvețiene.

Cele două programe au beneficiat de finanțare elvețiană în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano – Român (PCER) pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

  • Programul Româno-Elvețian pentru IMM-uri:

A avut unul dintre cele mai mari bugete în cadrul Contribuției elvețiene pentru România. A susținut aproximativ 600 de IMM-uri în realizarea de investiții și a contribuit la crearea a peste 1.600 de noi locuri de muncă în 8 domenii prioritare (producție, servicii medicale, turism, comercializarea echipamentelor specifice economisirii de energie și a celor care utilizează resurse de energie regenerabile, IT și comunicații, transporturi și depozitare, construcții, activități profesionale, tehnice și științifice).

Bugetul programului a fost de aproximativ 45 milioane CHF, din care 70% contribuție elvețiană și 30% aport propriu CEC Bank, contribuind la acoperirea unui deficit de credite pe zona IMM-urilor existent la momentul lansării pe piața financiară din România, în condiții financiare favorabile pentru beneficiari (dobândă preferențială). 

  • Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”:

A fost proiectul cu care a fost competat programul de creditare a IMM-urilor. Cu un buget de 2,5 milioane CHF, principalul obiectiv a fost sprijinirea internaționalizării IMM-urilor, prin asigurarea unui cadru de pregătire în vederea pătrunderii pe piețele externe, și susținerea participării beneficiarilor programului la evenimente de promovare internațională.

Prin acest program au fost înființate două centre de export, la Ploiești și la Bacău, care au permis instruirea, în vederea obținerii ”pașaportului pentru export”,  a peste 100 de firme din domeniile agriculturii ecologice și producției de mobilier. Fiecare companie participantă a fost susținută să elaboreze o strategie proprie de export bazată pe branding și clustering și să participe, ulterior, la șase târguri internaționale  (Budapesta, Dubai, Istanbul, Nurenberg, Kuala Lumpur și Shanghai).

Sursa: Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Vizualizări: 295