Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acceleratorul pentru IMM-urile din domeniul inovării și cercetării la Innovative Enterprise Week Bucharest 2019

Suntem aici pentru a construi un pod către piață”- a afirmat, ieri, Stéphane Ouaki, Directorul Unității Instrumentelor Financiare, DC RTD din cadrul Comisiei Europeane, în cadrul sesiunii EIC Accelerator: Back bone of accelerating breakthrough innovation, parte a evenimentului Innovative Enterprise Week Bucharest 2019, care se desfășoară în perioada 19-21 iunie 2019.

Acesta a vorbit despre Acceleratorul Pilot, creat în cadrul Consiliului European pentru Inovare, ca un instrument pentru IMM-uri. În cadrul acestuia se vor finanța IMM-urile din domeniul inovării și cercetării care doresc să lanseze pe piață un produs inovativ cu un potențial mare de a crește, dar riscant. Mai exact, acest instrument va ajuta IMM-urile să își dezvolte ideile până când vor fi suficient de stabile pentru a intra pe piață și a atrage investitori. Acceleratorul Pilot oferă posibilitatea de a aplica pentru finanțare combinată (blended finance), care cuprinde părțile: grant și equity. Prin acest instrument financiar se vor acorda între 0,5 și 2,5 milioane de euro, reprezentând 70% din rata de finanțare, pentru partea grant și până la 15 milioane de euro pentru equity.

Pe lângă finanțare, Consiliul European de Inovare oferă mentorat, coaching și servicii de accelerare a afacerii pentru IMM-uri, pentru a crea cadrul propice dezvoltării acestora. Așa cum a afirmat și Nicoleas Sabatier, DG RTD, Consiliul European de Inovare, Comisia Europeană: „Consiliul European de Inovare coordonează inovarea până în faza în care este pregătită să intre pe piață.”

În cadrul evenimentului Innovative Enterprise Week 2019 au fost prezenți și antreprenori care din propriile experiențe au recomandat ca în cazul ideilor inovatoare, inițiatorii să aplice pentru programele europene, dar în același timp să își creeze comunitățile de clienți. Mai mult decât atât, Mateusz Sagan, Director al Dezvoltării, SDS Optic, a îndemnat în special firmele din domeniul biotehnologiei să își îndrepte atenția atât spre finanțarea europeană, cât și spre investitori.

Corina Chircea,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 302