Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime 2021-2027: Consiliul este pregătit pentru negocierile cu Parlamentul European

Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime este unul dintre cele cinci fonduri structurale și de investiții europene (ESI) care urmăresc să promoveze o creștere economică și o redresare bazată pe locuri de muncă în Europa.

La 13 iunie 2018, Comisia a propus un nou regulament privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, ca parte a următorului cadru bugetar al UE pentru perioada 2021-2027. Propunerea urmărește să simplifice implementarea FEPAM, permițând statelor membre să direcționeze sprijinul către prioritățile lor strategice, în loc să le oblige să aleagă dintr-un „meniu” de acțiuni eligibile. Bugetul FEPAM propus de Comisie s-ar ridica, în prețuri curente, la 6.140.000.000 euro.

Consiliul a convenit marți, 18 iunie 2019, asupra poziției sale de negociere („abordarea generală parțială”) referitoare la propunerea de regulament privind FEPAM 2021-2027, care vizează sprijinirea politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), a politicii maritime a UE și a angajamentelor internaționale în domeniul guvernanței oceanelor, mai ales în contextul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Poziția de negociere este definită ca fiind „parțială”, deoarece exclude, în acest stadiu, aspectele legate de buget și aspectele orizontale care se află în curs de negociere în contextul următorului cadru financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2021-2027.

Deși rămâne, în linii mari, aproape de propunerea Comisiei, poziția de negociere parțială a Consiliului îmbunătățește și mai mult textul, simplificând și clarificând structura fondului.

În plus, poziția convenită va extinde sfera operațiunilor eligibile pentru a le include pe cele referitoare la investițiile cu privire lasiguranța la bord, condițiile de muncă și eficiența energetică, precum și la achiziționarea sau importul de nave de pescuit, precum și la înlocuirea sau modernizarea motoarelor pentru navele cu o lungime de până la 24 de metri. Totuși, aceste derogări vor fi supuse unor condiții foarte restrictive, astfel încât să se evite orice creștere a capacității și să se respecte pe deplin obiectivele PCP. De exemplu, pentru a aprecia dacă prima achiziție a unei nave de pescuit de către un tânăr pescar este eligibilă pentru finanțare, ar trebui să se ia în calcul vârsta și lungimea navei; vârsta, calificarea sau experiența pescarului, precum și cerința ca nava să facă parte dintr-un segment echilibrat al flotei.

În urma acordului privind abordarea generală parțială, se preconizează că negocierile cu Parlamentul European vor începe în a doua jumătate a anului 2019.

Sursa: Ministerul Agriculturii și Dezvoltări Regionale

Vizualizări: 452