Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost semnat un proiect de 21,8 milioane de euro pentru mobilitate urbană

Proiectul cu denumirea „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași - Reorganizarea circulației pe Bulevardul Tudor Vladimirescu” a fost semnat pe data de 14 iunie și are o alocare de 21,8 milioane de euro din fonduri Regio.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe traseul cuprins între intersecția Bucșinescu – Bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecția Calea Chișinăului, inclusiv a podului Tudor Vladimirescu  și achiziționarea de material rulant, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon în municipiul Iași.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritare 4 -Sprijinirea dezvoltării urbane și vizează crearea unui sistem de transport public eficient și atractiv care să deservească într-un mod echilibrat locuitorii municipiului Iași, prin:

  • achiziționarea a 7 tramvaie electrice;
  • modernizarea a 2.410,00 ml linie de tramvai (cale simplă de rulare);
  • scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an) pe traseul analizat cu 2.159 Tone echivalent CO2/an;
  • creșterea estimată a numărului de pasageri până la 992.800 cu vehicule electrice care tranzitează tronsonul analizat;

În România, conceptul de dezvoltare urbană durabilă este pus în practică în cel mai pragmatic mod prin Axa Prioritară 4 din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Aceasta axă prioritară combină priorități de investiții subscrise următoarelor obiective tematice: economii cu emisii reduse de CO2; protecția mediului și promovarea utilizării eficiente a resurselor; promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei; investiții în educație și competențe. 

La nivelul Regiunii Nord-Est, cele șase municipii reședință de județ (Bacău, Botoșani, Iași, Piatra Neamț, Suceava și Vaslui) au  depus 69 de proiecte aferente Axei 4 POR 2014-2020, în valoare de 313,5 mil. euro.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

Vizualizări: 408