Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

O nouă clădire pentru Liceul Tehnologic din Sebeș se va construi cu fonduri europene

Pe data de 30 mai a fost semnat contractul pentru finanțarea proiectului „Construire clădire Liceu Tehnologic Sebeș”. Proiectul face parte din Axa Prioritară 10 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții privind investițiile în educație și  formare. Proiectul urmărește construirea unei clădiri noi pentru Liceul Tehnologic Sebeș, având funcțiuni bine definite, în care procesul educațional de implementare a metodelor pedagogice actuale să se desfășoare în condiții optime, pentru mai mult de 860 elevi și cadre didactice.

Proiectul de „Construire clădire Liceu Tehnologic Sebeș” are o valoare totală de 35.855.583,39 lei, din care 27.308.048,99 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă, diferența dintre cele două sume fiind fondurile proprii ale municipalității alocate pentru realizarea activităților. Perioada de implementare a acestui proiect este estimată a se încheia în 31.03.2022. Această inițiativă are ca scop creșterea calității și atractivității educației și asigurarea unei baze materiale educaționale moderne, prin dotarea unității de infrastructură extinse prin proiect (corp școală, sală de sport) și achiziționarea de obiecte de inventar/ mijloace fixe necesare desfășurării procesului educațional.

Investițiile care se vor realiza finanțează lucrări complexe de demolare și construcții noi. Actualmente procesul de învățământ se desfășoară în 5 clădiri vechi și necorespunzătoare, situate în diverse puncte ale orașului și în două schimburi dimineața/după-amiaza. Lucrările propuse includ demolarea construcțiilor existente pe strada Viilor, nr 2B, cu excepția clădirii cu regimul de înălțime S+P+E+M. Ulterior se va realizarea o construcție complet nouă cu acoperiș tip terasă, având regimul de înălțime P+3E. În construcția nouă se vor realiza 34 noi săli de clasă, necesare desfășurării învățământului liceal pentru 777 de elevi, 3 laboratoare de informatica, câte unul de chimie, fizică și mecanică, precum și o sală de sport dar și o sală de festivități în amfiteatru. Clădirea va avea și o sală profesorală, spații pentru birouri, dar și grupuri sociale moderne, anexe, magazii, boxe, coridoare, arhivă etc.

Se va mai construi și o pasarelă la nivelul etajelor 2 și 3 pentru unirea celor două aripi ale construcției, dar și un lift cu capacitate 10 persoane (inclusiv cu dizabilități) în apropierea casei scării din mijlocul clădirii. Din punct de vedere energetic, noua construcție este propusă din start cu sisteme de gestionare inteligentă a consumurilor, cu un sistem de panouri fotovoltaic, cu un grup electrogen, dar și cu o nouă centrală termică, amplasată pe terasa construcției, cu acces separat, din exterior. Din punct de vedere peisagistic, curtea se va amenaja curtea cu împrejmuiri, alei, borduri, parcări, corpuri de iluminat exterior, alei carosabile si pietonale din pavele de piatra, dar și gazon în spațiile ce nu vor fi ocupate de alei.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 118