Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

15 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a infrastructurii Bazinului Olimpic din Pitești

Joi, 30 mai 2019, a fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului „Modernizare, montare sistem panouri solare și eficientizare energetică  a Bazinului Olimpic din Pitești”, finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR).

Cererea de finanțare este depusă în cadrul Axei prioritare 3 „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, Operațiunea B – Clădiri publice. Cererea de finanțare are o valoare de 15.794.577,97 lei. Dintre aceștia, peste 11,6 milioane de lei reprezintă contribuția nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), aproape 1,8 milioane de lei provin din bugetul de stat, iar aproximativ 274 de mii de lei reprezintă cofinanțarea eligibilă a beneficiarului. Proiectul are o perioadă de implementare de 68 de luni (25 aprilie 2016 – 30 noiembrie 2021).

Primăria Municipiului Pitești, în calitate de beneficiar de fonduri Regio, și-a propus prin această inițiativă să crească eficiența energetică a infrastructurii Bazinului Olimpic, clădirea trecând de la clasa energetică D la clasa energetică B. Pentru realizarea acestui obiectiv vor fi efectuate lucrări de izolații termice și hidroizolații, vor fi montate geamuri termoizolante și panouri solare, vor fi instalate aparate de climatizare de  generație nouă, precum și recuperatoare de căldură. De asemenea, va fi instalat un sistem de climatizare Variable Refrigement Flow și vor fi montate corpuri de iluminat eficiente din punct de vedere energetic, cu o durată ridicată de viață. Astfel, realizarea acestor lucrări va avea ca efect reducerea consumului anual de energie, și, implicit, diminuarea cheltuielilor aferente utilităților publice. 

În prezent, în regiunea Sud Muntenia au fost depuse 1.165 de proiecte (inclusiv aplicațiile dedicate SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 7,8 miliarde de lei. Dintre acestea, 244 de aplicații, având o valoare eligibilă finanțată din FEDR și bugetul de stat, de peste un miliard de lei, provin din județul Argeș. În acest context, în cadrul Axei prioritare 3 „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, au fost înregistrate 13 aplicații ce au o valoare solicitată de peste 176 de milioane de lei.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia

Vizualizări: 155