Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

7.000 persoane cu dizabilități vor beneficia de vouchere de până la 5.000 euro pentru echipamente

Contractul de finanțare pentru proiectul „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” a fost semnat joi la sediul Guvernului.

Peste 7.000 persoane cu dizabilităţi, cu vârsta între 18 şi 65 ani vor primi vouchere în cuantum de până la 5.000 euro, pe care le pot folosi pentru a-și procura echipamente care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată: cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen dar și instrumente  manipulatoare robotizate, printre altele.

O altă facilitate oferită prin proiect vizează sprijin pentru angajatorii care încadrează persoane cu dizabilităţi. Sunt prevăzute subvenții în cuantum de 2.250 lei / lună, timp de 1 an jumătate.

Proiectul, în valoare de aproximativ 23.5 milioane euro, este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman și implementat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 Următorii pași concreți în implementarea proiectului:

  1. Pasul 1 – identificarea proiectului pe site-ul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități;

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități va elabora metodologia de acordare a voucherelor, care va fi publicată, în termen de 60 zile pe site. Tot acolo va fi afișată și lista actualizată de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces de care pot beneficia persoanele cu dizabilități;

  1. Pasul 2 – persoanele cu dizabilități care își manifestă disponibilitatea pentru angajare se vor prezenta, într-un interval de timp ce va fi comunicat ulterior de ANPD, la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă în raza cărora au domiciliul;
  2. Pasul 3 – în obținerea voucher-ului este nevoie de recomandarea medicului specialist privind produsul pe care solicitantul îl va alege;
  3. Pasul 4 – depunerea, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în raza cărora au domiciliul, a cererii de acordare a voucher-ului.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 5268