Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

172 de milioane CHF oferiți de Elveția pentru proiecte românești

După aderarea sa la Uniunea Europeană, România a beneficiat de avantajele aduse de fondurile europene. Dar nu doar aceste fonduri au intrat în România schimbând înfățișarea societății românești. Conform unui raport realizat pe anul 2018, publicat pe data de 08 mai 2019, privind contribuția fondurilor elvețiene în Uniunea Europeană, România a beneficiat de 172 de milioane de CHF pentru a implementa 17 proiecte și de alte 7 fonduri tematice ce conțin 44 de sub-proiecte. Dintre acestea, două proiecte și două fonduri tematice s-au încheiat deja în 2018, urmând ca celelalte să se încheie până la finalul anului 2019.

Rezultate în cifre

Vorbind despre ajutorul pentru protecția mediului în România, fondurile elvețiene au finanțat: instalarea a 7.500 de lumini stradale eficiente din punct de vedere energetic în trei orașe; primele 11 autobuze electrice din România (în Cluj-Napoca), alimentate de la cele 13 stații electrice construite și alte 16 autobuze electrice cumpărate în Suceava, alimentate de la 28 de stații electrice.

În ceea ce privește IMM-urile, 82 de firme din domeniul agricol și din domeniul producției de mobilier din lemn au beneficiat de cursuri de formare în marketing și management. 24,5 milioane de CHF este suma pe care Elveția o atribuie unui fond care permite IMM-urilor din opt sectoare selectate să acceseze finanțarea de care au nevoie pentru a crește. Mai exact, acest fond este unul de garantare pe baza căruia una dintre băncile comerciale din România a oferit 460 de împrumuturi în valoare de 300.000 CHF pentru IMM-uri.

Fonduri au fost destinate și educației și îmbunătățirii statului minorităților, ajutând 1.700 de copii de etnie romă să meargă la grădiniță, ajutând 9.000 de studenți și ucenici de la 180 de școli să-și evalueze abilitățile și să cunoască cerințele reale ale pieței muncii. Mai mult, 900 de instructori au primit cursuri de formare pentru a-și îmbunătății tehnicile de predare. Nici cercetare nu a fost omisă, 88 de doctoranzi și cercetătorii din stadiul post-doctoral au primit burse de cercetare la universități din Elveția.

Rezultatele complete vor fi vizibile la sfârșitul acestui an când proiectele finanțate fin fonduri elvețiene se vor încheia atât în România, cât și în Bulgaria.

Corina Chircea,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Raportul anual pe 2018 privind contribuția Elveției la Uniunea Europeană extinsă

Vizualizări: 1855