Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Impactul proiectelor Erasmus+

ImpACT+ este un proiect finanțat prin  programul Erasmus+, Acțiunea-Cheie 2 Parteneriate Strategice și are ca scop analizarea impactului pe care 6 programe multi-mobilitate Erasmus+ l-a avut asupra tinerilor.

Prin acest proiect s-a realizat prima cercetare youth-led din Europa despre impactul proiectelor Erasmus+. Cercetarea a fost coordonată de Universitatea Saxion din Olanda, iar în cadrul acesteia au fost implicați 300 de tineri implicați, precum și 7 organizații din Europa: Asociația Young Initiative (România), EuroImpulse (Spania), Talk About Youth Project (Irlanda), Associacao Juventude Vila Fonche (Portugalia), Atviras Jaunimo Centras (Lituania) și The Youth Company (Olanda).

Proiectul a început în septembrie 2017 și se va încheia în mai 2019, în prezent având loc diseminarea rezultatelor.

Motivația și nivelul așteptărilor

Atunci când participanții și-au descris motivația de a participa la o activitate internațională, foarte mulți și-au dorit acest lucru, întrucât știau că schimburile internaționale contribuie la dezvoltarea lor personală. Mai mult decât atât, posibilitatea de a experimenta culturi noi, de a se conecta și de a lucra cu oamenii din medii diferite au fost pentru mulți participanți factori motivatori pentru a se alătura programului.

Îmbunătățirea abilităților de leadership

Prin participarea la aceste programe pentru un număr de participanți a condus și la schimbarea locurilor de muncă, astfel încât să corespundă valorilor lor, sau au reprezentat începutul implicării acestora în activități de voluntariat. Unii au devenit lucrătorilor de tineret într-un centru de tineret, iar cunoștințele pe care participanții le-au câștigat au fost răspândite prin povestiri, prin exemple, prin împărtășirea fotografiilor și a videoclipurilor.

Schimbarea perspectivei

În urma acestui program, participanții au devenit mult mai deschiși și acesta i-a ajutat să învețe mai multe despre ei înșiși. Momentele trăite împreună i-a făcut să reușească să depășească diferențele care existau între ei. De asemenea, prin desfășurarea acelorași activități împreună cu colegii lor, participanților le-a crescut gradul de empatie. Prin faputul că au reușit să își facă prieteni noi într-o perioadă relativ scurtă de timp, acestora le-a crescut și încrederea în propria persoană.

Sursa: Asociația Young Initiative

Vizualizări: 185