Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

45 de milioane de lei pentru reducerea emisiilor de carbon în stațiunea Sinaia

În data de 25 aprilie 2019, s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectele „Construire park&ride” și „Eco-bus”. Obiectivul general al acestor proiecte este reducerea emisiilor de carbon și pentru realizarea acestuia sunt alocate 45 de milioane de lei.

Primăria Orașului Sinaia, beneficiar de fonduri Regio, va asigura condițiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părți din transportul privat cu autoturisme, către transportul public („Construire park&ride”), dezvoltând totodată un sistem de transport public de călători atractiv și eficient („Eco-bus”).  Prin implementarea acestor proiecte complementare, locuitorii orașului, precum și turiștii care aleg ca destinație stațiunea Sinaia, vor beneficia de o parcare cu o capacitate de 300 de locuri, precum și de două stații de reîncărcare a autovehiculelor alimentate electric. De asemenea, beneficiile vizate includ creșterea capacității de transport public, extinderea traseelor rutiere și modernizarea sistemului de transport, prin introducerea unui sistem inteligent de management al traficului, al unui sistem de e-ticketing, precum și prin achiziționarea a 11 autobuze ecologice, nepoluante pentru transportul public de călători.

Proiectul „Construire park&ride” are o valoare totală de 27.097.223,07 lei, din care peste 19 milioane de lei sunt alocați din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), aproximativ 3 milioane de lei provin din bugetul de stat, în timp ce peste 450 de mii de lei constituie cofinanțarea beneficiarului. Perioada de implementare a acestui proiect este de 54 de luni, începând cu 1 septembrie 2017.

Aplicația „Eco-bus” vizează investiții a căror valoare totală se ridică la 18.314.932,44 lei, peste 13,5 milioane de lei este alocarea din FEDR, aproximativ 2 milioane de lei provin din bugetul de stat, cofinanțarea beneficiarului având o valoare de aproape 320 de mii de lei. Proiectul va fi implementat în perioada 25 februarie 2016 – 28 februarie 2021.

Cele două aplicații sunt finanțate din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul Axei prioritare 3 - „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 4e „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific „Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia

Vizualizări: 65