Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

385 milioane de euro pentru producția de electricitate din surse regenerabile în Lituania

Comisia Europeană a aprobat, conform normelor UE privind ajutoarele de stat, un program de sprijinire a producției de energie electrică din surse regenerabile de energie în Lituania. Măsura, deschisă pentru toate tipurile de generare de energie regenerabilă, va contribui la obiectivele UE în materie de mediu, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: „Schema va contribui la tranziția Lituaniei la o sursă de energie cu emisii reduse de carbon și durabilă din punct de vedere al mediului, în conformitate cu obiectivele UE privind mediul și cu normele noastre privind ajutoarele de stat".

La 1 mai 2019, Lituania va introduce o nouă schemă de ajutor pentru a sprijini instalațiile care generează electricitate din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară sau hidroelectrică. Sistemul va ajuta Lituania să atingă ponderea țintă țintă a surselor de energie regenerabilă în consumul final brut de energie, stabilit la 38% până în 2025. Sistemul de energie regenerabilă va fi aplicabil până la 1 iulie 2025 sau, alternativ, până la obiectivul de 38% este atins.

Sistemul, cu un buget global de 385 de milioane de euro, va fi deschis tuturor instalațiilor regenerabile.

Instalațiile care beneficiază de această schemă vor primi sprijin sub forma unei prime, care va fi stabilită printr-un proces de licitație competitiv pentru toate tipurile de instalații, indiferent de mărimea instalației și de tehnologia regenerabilă utilizată.

Cu toate acestea, prima finală nu va fi stabilită la un nivel mai mare decât diferența dintre:

  • prețul pieței de energie electrică din Lituania („preț de referință"); și
  • costurile medii de producție ale celei mai eficiente tehnologii din domeniul energiei regenerabile din Lituania („preț maxim"). Acest lucru a fost definit de autoritățile lituaniene drept generarea energiei eoliene pe uscat.

Atât prețul de referință, cât și prețul maxim vor fi stabilite de autoritatea națională de reglementare a energiei din Lituania pentru fiecare licitație.

Comisia a evaluat sistemul în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special în conformitate cu Orientările din 2014 privind ajutorul de stat pentru protecția mediului și energia.

Comisia a constatat că ajutorul are un efect de stimulare, deoarece prețul pieței nu acoperă integral costurile generate de producerea de energie electrică din surse de energie regenerabile, iar beneficiarii vor trebui să solicite ajutorul înainte ca instalațiile de producție să înceapă să funcționeze. Ajutorul este, de asemenea, proporțional și limitat la minimul necesar, deoarece acoperă doar diferența dintre costurile de producție și prețul de piață al energiei electrice.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că măsura lituaniană este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, deoarece promovează producerea de energie electrică din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele de mediu ale UE, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 143