Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Muncii vrea să acceseze fonduri europene pentru achiziția de tehnologii asistive și de acces, pentru persoanele cu dizabilități care doresc să se angajeze

Autoritatea Națională a Persoanelor cu Dizabilități și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, din coordonarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, au depus Fișa de Proiect pentru aprobarea acordării de subvenții din fonduri europene pentru achiziționarea, de către persoanele cu dizabilități, de tehnologii și dispozitive asistive.

Ministrul Muncii a declarat faptul că, acum două săptămâni, a fost semnat Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Muncii pentru aprobarea procedurii de acordare a subvenţiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, ministrul muncii a menționat că va continua implementarea măsurilor din Programul de Guvernare, iar această măsură este prevăzută la Capitolul Politici publice în domeniul Muncii și Justiţiei Sociale în cadrul măsurii „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități”.

Subvențiile vor fi acordate din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, activitățile cuprinzând și acordarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, persoanelor cu dizabilități beneficiare de servicii de informare și consiliere profesională, mediere și formare profesională.

Subvenția se va acorda sub forma unui voucher tipărit de Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, care va fi distribuit de direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap și a recomandării medicului specialist.

Valoarea maximă a voucher-ului este de 5.000 de euro, iar subvenția acordată pentru dispozitivele asistive a căror valoare nu depășește acest prag poate fi și de 100%.

Vorbim de tehnologie modernă, spre exemplu programe software și scannere cu ajutorul cărora computerele pot scana și citi nevăzătorilor, fotolii rulante electrice personalizate pentru persoane cu handicap locomotor, proteze inteligente pentru cei cu amputații sau aparate auditive performante pentru persoanele care au deficiențe de auz”, precizează ministrul Marius Budăi.

Beneficiarii vor fi luați în evidența ANOFM și vor primi tot sprijinul serviciului de ocupare în vederea găsirii unui loc de muncă.

În paralel, angajatorii persoanelor din acest proiect vor primi o subvenție pentru angajare cu o valoare de 2.250 lei pe lună pentru o perioadă de 18 luni, pentru fiecare persoană angajată. Astfel, este sprijinită atât persoana prin acordarea de tehnologie, dar și angajatorul prin susținerea salariului persoanei cu dizabilități.

În funcție de cerere şi rezultatele inițiale ale proiectului, a cărui valoare este de 35 de milioane de euro, Ministerul Fondurilor Europene poate suplimenta această sumă pentru a fi acoperită o categorie cat mai largă de beneficiari.

Sursa: Ministerul Muncii

Vizualizări: 304