Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Corina Crețu: Implementarea programelor politicii de coeziune în următoarea perioadă de finanțare ar trebui să înceapă de la 1 ianuarie 2021

Cu ocazia ultimei reuniuni a comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a prezentat patru realizări ale mandatului său.

Referindu-se la realizările ultimilor cinci ani, comisarul european Corina Crețu a menționat următoarele domenii:

  • Nici o regiune rămasă în urmă – sprijinirea unei politici dedicate tuturor regiunilor europene:

Politica de coeziune a avut rezultate pozitive în toate regiunile europene, indiferent de țară. Măsuri speciale au fost elaborate, însă, pentru a acorda sprijin specific regiunilor rămase în urmă și celor în tranziție industrială, iar în particular este vorba de ajutorul esențial acordat de UE regiunilor din Grecia, pentru relansarea economică, după criza din 2008.

  • O politică de coeziune mai aproape de cetățeni:

Eforturile comune de comunicare au crescut gradul de conștientizare asupra beneficiilor politicii de coeziune în rândul cetățenilor europeni. Totodată, eliminarea multora dintre obstacolele transfrontaliere le-a făcut viața mai ușoară celor 170 de milioane de cetățeni ce trăiesc în regiuni de graniță. Iar grație sprijinului consolidat pentru inițiativele locale, aproximativ 1.500 de teritorii beneficiază de susținerea UE pentru propriile strategii locale de dezvoltare (cu o valoare totală de 32 miliarde de euro).

  • O mai bună implementare, în special prin simplificarea procedurilor administrative:

În perioada de programare curentă 2014-2020, politica de coeziune a fost simplificată, devenind mai ușor de implementat. Această tendință va continua și după 2020, datorită celor 80 de măsuri de simplificare sprijinite de Comisia Europeană și de Parlamentul European. Colaborarea celor două instituții a permis, de asemenea, realizarea de investiții mai bine direcționate, prin consolidarea conexiunii dintre politica de coeziune și procesul de coordonare a politicilor economice, așa-numitul Semestru european, lucru recunoscut și în Rapoartele de țară 2019.

  • Facilitarea unei tranziții line către următoarea perioadă de finanțare 2021-2027:

Implementarea programelor politicii de coeziune ar trebui să înceapă încă din data de 1 ianuarie 2021, pentru a garanta faptul că fondurile europene vor fi la dispoziția cetățenilor UE cât de repede posibil. Parlamentul European a depus eforturi susținute în acest sens, prin adoptarea rapidă a poziţiei sale oficiale asupra propunerilor Comisiei Europene privind politica de coeziune 2021-2027.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 292