Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul INTERREG Europe: 24 de beneficiari români vor primi finanțare în cadrul celui de-al patrulea apel!

În perioada 26 – 27 martie 2019, a avut loc, la Sinaia, cea de-a zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare INTERREG Europe.

La reuniune au participat experți din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și țările partenere cu statut special (Norvegia și Elveția), precum şi reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management, Autorității de Certificare și ai Secretariatului Comun. 

Principalele teme ale agendei au vizat rezultatele celui de-al patrulea apel de proiecte (derulat în perioada 7 mai – 22 iunie 2018): au fost depuse 170 de proiecte, dintre care 60 au fost aprobate în cadrul ședinței de la Sinaia - 24 dintre acestea (în valoare de 3,1 milioane de euro) au beneficiari români.

În cadrul primelor trei apeluri (2015, 2016, 2017), au fost aprobate alte 71 de proiecte depuse de beneficiari români, cărora li s-au alocat finanțări de 10,19 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). 

* * *

Programul INTERREG Europe urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a celor care urmăresc investițiile pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, după caz, a celor de cooperare teritorială europeană, prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici de către actorii de interes regional.

Pentru perioada 2014-2020, programul are un buget de 359 de milioane de euro, din care:

  • 322,4 milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregională implementate de partenerii din Uniunea Europeană (partenerii din Norvegia și Elveția vor fi cofinanțați din fonduri naționale de țările respective);
  • 15,3 milioane de euro pentru platforme de învățare de politici publice;
  • 21,3 milioane de euro pentru asistența tehnică a programului (configurare, implementare, monitorizare etc.).

Programul este activ în 30 de țări: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveția și Norvegia. Autoritatea de Management a programului este Franța (prin Regiunea Nord-Pas de Calais), iar Secretariatul Comun are sediul în Lille. Autoritatea Națională, din partea României, este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Programe de Cooperare Teritorială Europeană.

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

Vizualizări: 204