Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cu ajutorul fondurilor europene va fi reabilitat un nou centru de zi pentru vârstnicii din Odorheiu Secuiesc

Proiectul ce prevede „Reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea clădirii CASA SENIORILOR” a intrat de miercuri, 20 martie 2019, la finanțare, urmând a se finaliza până în mai 2021. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiții 8.3 A.  Peste două milioane de lei sunt alocate proiectului care are ca obiectiv îmbunătățirea vieții cetățenilor după ieșirea la pensie, o necesitate față de care societatea trebuie să asigure condiții și garanții, astfel încât fiecare vârstnic să poată beneficia de o bătrânețe demnă, care să-i ofere un confort normal după efortul depus de-a lungul vieții.

Prin înființarea unui Centru de zi pentru persoanele vârstnice beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc va reabilita, extinde și echipa clădirea existentă în municipiul Odorheiu Secuiesc, numită Casa de cultură Sâmbătești, pentru amânarea momentului în care persoana vârstnica își pierde autonomia de deplasare și devine dependentă de ajutorul fizic al altei persoane Această clădire este utilizată în scopuri comunitare, iar prin reabilitare se va asigura un spațiu adecvat activităților persoanelor de vârsta a treia, prin dotarea clădirii conform cerințelor speciale acestei vârste.

Proiectul are o valoare totală de 2.200.428,60 lei, din care 2.107.418,77 lei fonduri nerambursabile solicitate, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (cca: 466,532.09 Euro). Investiția vizează modernizarea clădirii din str. Orbán Balázs nr. 100, ce va avea un regim de înălțime P+M, cu o suprafață utilă totală de 455,15 mp, în conformitate cu noile cerințe tehnico-sanitare și de confort. Din bugetul proiectului se vor executa următoarele grupe de lucrări: demolarea anexelor și demolarea parțială a clădirii existente, consolidarea fundației. Extinderea clădirii se va realiza prin construirea unui hol la intrarea principală, amenajarea unor grupuri sanitare în interior, pentru public și personal, mansardarea clădirii, amenajarea unor spații pentru derularea unor activități de servicii sociale, individuale sau de grup și amplasarea unei centrale termice. În incinta curții trotuarele vor fi pavate cu piatra cubică, se vor amenaja spații verzi, vor fi plantați arbori și arbuști și va fi instalat mobilier urban. 

Inițierea proiectului „Reabilitare, modernizare, extindere și echipare clădire „CASA SENIORILOR” (pentru servicii sociale fără cazare destinate grupului vulnerabil persoane vârstnice)” este un element de bază a prevenirii instituționalizării persoanelor vârstnice. Centrul va asigura implicarea vârstnicilor în activități cu caracter recreativ și socio-cultural, precum și prin dezvoltarea unei atitudini de întrajutorare între semeni, ce joacă un rol important în menținerea stării lor de sănătate fizică și psihică, prevenind izolarea socială. Centrul de zi va fi un punct de întâlnire, care va facilita contactul direct între persoane vârstnice voluntari activi și persoane vârstnice, care au nevoie de coordonare pentru a ieși din starea de „a fi dependent de ceilalți”. Prin acest proiect se propune facilitarea serviciilor de tip centru de zi pentru persoanele vârstnice, obiectivul principal fiind implementarea măsurilor de prevenire a instituționalizării. Tipurile de activități propuse spre derulare în cadrul Centrului de zi sunt: activități de socializare, psihologice, ateliere de lucru, activități sportive și recreative.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 116