Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Centru de zi pentru vârstnicii din Alba Iulia cu ajutorul fondurilor europene

Contractul de finanțare nerambursabilă a proiectului „Extindere, reabilitare și modernizare infrastructură serviciul social - Centrul de zi pentru vârstnici Alba Iulia”, a fost semnat la sediul ADR Centru. Peste 2 milioane de lei se vor investi pentru creșterea și diversificarea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru 1.200 de persoane vârstnice, un  grup vulnerabil al cetățenilor din Municipiului Alba Iulia. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investiții 8.3 A. 

Proiectul are o valoare totală de 2,64 milioane lei, din care 2.21 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată pentru realizarea activităților, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ: 490 mii euro). Un număr de 9.540 persoane cu vârste între 55-64 de ani, sunt luați în considerare ca potențiali beneficiari indirecți ai proiectului, însă grupul țintă este format din persoanele vârstnice cu reședință în Alba Iulia, ale căror nevoi pot fi acoperite prin activitățile derulate în cadrul Centrului de Zi. Principalii beneficiari ai centrului sunt cei 800 de beneficiari vârstnici cu vârsta de peste 65 de ani, înregistrați în cadrul Centrului de zi, în prezent. Dintre aceștia, un număr de 170 de vârstnici pot fi considerați beneficiari activi întrucât activează constant și beneficiază de cel puţin un serviciu în cadrul centrului.

Din bugetul proiectului se vor realiza lucrări de extindere cu 85 de mp a infrastructurii serviciului social „Centrul de zi pentru vârstnici” Alba Iulia, în suprafața actuală de 545 mp. Tot din bugetul proiectului se vor realiza lucrări de reabilitare și modernizare a acestuia prin dotarea cu echipamente, instalații și mobilier adaptate nevoilor persoanelor vârstnice și crearea unui serviciu nou de kinetoterapie în cadrul Centrului, serviciu care va fi disponibil începând cu anul 2020. Se vor mai achiziționa echipamente pentru dotarea cabinetului psihologic, a bucătăriei, a vestiarelor și a cabinetului medical, corpuri de bibliotecă și aparate de aer condiționat, mobilier pentru sala de jocuri și pentru sala de terapie ocupațională.

În medie, 30 de persoane pe zi beneficiază de serviciile centrului de zi pentru persoane vârstnice aceștia petrecând în medie aproximativ 4 ore/zi la sediul centrului. La nivelul municipiului, pentru participarea la activitățile centrului, respectiv pentru a beneficia de serviciile oferite în cadrul acestuia pot fi luați în considerare un număr total de 7.128 persoane cu vârstă peste 65 de ani. De menționat faptul ca în Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia pot fi admise și persoane care au împlinit vârsta de 55 ani și ale căror nevoi pot fi soluționate prin activitățile derulate, cu aprobarea directorului Direcției de Asistență Socială (DAS). Tot printre beneficiarii proiectului se numără și angajații centrului care își vor desfășura activitatea într-un spațiu extins, renovat și dotat la standarde europene, precum și familiile vârstnicilor beneficiari.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 

Vizualizări: 184