Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene destinate Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu

Marți, 19 martie 2019, peste 6 milioane de euro fonduri nerambursabile au fost alocate Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe și Tehnologie din Târgu Mureş, pentru reabilitarea și modernizarea clădirii principale, urmând astfel a fi îmbunătățite condițiile de studiu a celor peste 8500 de studenți. Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectelor sunt alocate din bugetul Regiunii Centru al POR 2014-2020, Prioritatea de investiții 10.1A, Obiectivul specific 10.3 

Proiectul de reabilitare, modernizare și echipare a clădirii C3 din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș va asigura condițiile necesare pentru o pregătire profesională de calitate și  relevantă pentru nevoile pieței muncii în domeniul medicinii și sectoarelor economice competitive: sănătate și produse farmaceutice, fitofarmaceutică și biotehnologii. Proiectul prevede modernizarea spatiilor educaționale și eficientizarea energetică a clădirii.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea formării cercetătorilor post-doctoranzi în medicină prin furnizarea unor programe de cercetare post-doctorală, având o valoarea totală de 49.289.221,40, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate pentru realizarea investițiilor este de 29.400.000 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ: 6.320.813,54 Euro).

Proiectul de față presupune dezvoltarea și modernizarea infrastructurii Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, ținând cont de tendințele de dezvoltare economică în raport cu cerințele pieței. Toate căile de acces, coridoare și scări laterale de la demisol până la etajul III, sunt într-o stare precară din punctul de vedere al nevoilor actuale: pereții neigienizați, pardoseli învechite, toate categoriile de instalații învechite, tâmplăriile degradate (uși, tocuri de ușa, mobilier, etc). De asemenea, starea actuală a încăperilor (laboratoare, săli de curs, sală festivă, birouri, vestiare, etc.) nu mai corespunde desfășurării în condiții normale a activităților didactice, iar numărul sălilor de curs și al laboratoarelor, etc este mult subdimensionat fata de numărul de utilizatori.

Până în 31.10.2021, data estimată pentru finalizarea proiectului, se vor realiza lucrări de reabilitare, modernizare și echipare a  clădirii, pe o suprafață de 16.192 mp, respectiv demisol, trei etaje și pod. Recompartimentări, crearea de noi spații sau săli, înlocuirea tâmplăriei, amenajarea curților interioare, reorganizarea grupurilor sanitare existente, extinderea clădirii, lift nou, platformă de ridicare, infochioșc, lucrări de igienizare, reparare la pereți, tavane, lucrări de restaurare a mobilierului și a balustrăzilor, reabilitarea placajului, restaurarea finisajelor originale ale pardoselilor, înlocuirea finisajelor inadecvate din spațiile aferente laboratoarelor și termoizolarea clădirii, reprezintă o listă scurtă a modificărilor ce vor realizate din buget.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 234