Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România a atins o rată de absorbție a fondurilor europene de aproximativ 28%. Procentul include și prefinanțările primite de țara noastră de la CE

Sâmbătă, 9 martie 2019, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a prezentat bilanțul progreselor înregistrate de România în domeniul fondurilor europene. Astfel, conform datelor prezentate, 8,56 mld. euro au intrat în țara noastră prin Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Acestor sume li se adaugă plăți directe către fermieri în valoare de 6,3 mld. euro.

Alte date privind progresul absorbției fondurilor europene prezentate de Rovana Plumb:

  • 25,3 mld. euro valoarea totală a liniilor de finanțare deschise, reprezentând aproximativ 90% din alocarea totală a României;
  • 38,7 mld. euro valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanțare;
  • 20,5 mld. euro valoarea totală a contractelor de finanțare semnate, rata de contractare fiind de 70,7% din alocarea disponibilă.

 „Rata de absorbție a României este de aproximativ 28%, față de 29% media UE”, a mai arătat ministrul Fondurilor Europene.

***

Conform stadiului detaliat al absorbției publicat de Ministerul Fondurilor Europene la 1 martie 2019, România a înregistrat o rată de 27,72% reprezentând totalul sumei primite de la CE. Aceasta include și prefinanțările primite de țara noastră în valoare de 1,77 mld. de euro. Sumele rambursate de Comisie țării noastre sunt de 6,79 mld. euro. Deci, rata de absorbție efectivă este de 21,98%. Programele operaționale cu cele mai ridicate grade de absorbție efectivă sunt PN Dezvoltare Rurală (43,84%) și PO Asistență Tehnică (33,56%), celelalte programe operaționale având rate între 11% si 16%.

Pentru a consulta stadiul absorbției publicat de MFE la 1 martie 2019, click aici.

Cristina Pojoga,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene 

Vizualizări: 2212