Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE a adoptat un regulament privind examinarea investițiilor străine directe

UE va dispune în curând de o serie de norme noi menite să monitorizeze mai îndeaproape investițiile directe provenite din țări terțe din motive de securitate sau de ordine publică.

Marți, 05 martie 2019, Consiliul a adoptat un regulament de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în UE. În timp ce principalii săi parteneri comerciali dispun deja de norme comparabile, UE se echipează astfel pentru prima dată cu un astfel de cadru cuprinzător.

Noile norme privind examinarea investițiilor străine directe vor crea un mecanism de cooperare în cadrul căruia statele membre și Comisia vor putea să facă schimb de informații și să aducă în discuție chestiuni specifice. Statele membre vor păstra totuși competența de a examina și, eventual, de a bloca investițiile străine directe, pe motive de securitate și de ordine publică. Deciziile de a înființa și menține mecanisme naționale de examinare vor rămâne, de asemenea, în sarcina fiecărui stat membru.

Comisia va avea dreptul de a emite avize în cazuri care vizează mai multe state membre sau atunci când o investiție ar putea afecta un proiect sau program în interesul întregii UE, cum ar fi Orizont 2020 sau Galileo.

Etapele următoare

Noile norme vor intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se vor aplica 18 luni mai târziu.

Sursa: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat 

Vizualizări: 72