Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

BEI - Împrumut de 12 mil. euro pentru reabilitarea și extinderea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare din județul Alba!

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 12 milioane de euro, în completarea fondurilor alocate prin politica de coeziune, Societății Regionale de Apă a județului Alba pentru a finanța îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare pentru circa 332.000 de cetățeni din județul Alba, România. Această tranzacție este sprijinită de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiții pentru Europa, numit și „Planul Juncker”.

Acest proiect, cu un cost total preconizat de 114 milioane de euro, include:

  • reabilitarea unui punct de captare a apei, prelungirea rețelei de apă cu 55 km;
  • extinderea și reabilitarea a 115 km de conducte de aducțiune și a două stații de epurare;
  • rețeaua de canalizare din regiune va fi prelungită cu 100 km.

În sfârșit, investiția va ajuta la renovarea a 49 de stații de pompare și la construcția a două stații de epurare noi.

Reabilitarea principalelor conducte de aducțiune și de canalizare va reduce scurgerile și infiltrările și va spori eficiența energetică a sistemelor, contribuind astfel și la atenuarea schimbărilor climatice.

***

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este instituția UE de creditare pe termen lung și este singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene. Ea pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la realizarea obiectivelor de politică ale UE. BEI cooperează îndeaproape cu alte instituții ale UE pentru punerea în aplicare a politicilor UE. BEI este cel mai mare debitor și creditor multilateral din lume ca volum al tranzacțiilor, oferind fonduri și expertiză pentru proiecte de investiții solide și viabile, care contribuie la realizarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa, însă banca sprijină și politicile externe și de dezvoltare ale UE.

Planul de investiții pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre măsurile esențiale ale UE destinate stimulării investițiilor în Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă și la stimularea creșterii economice. Grupul BEI joacă un rol vital în acest plan de investiții. Datorită garanțiilor din partea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), BEI și Fondul european de investiții (FEI) sunt în măsură să își asume o parte mai mare din riscurile proiectelor, încurajând investitorii privați să participe la proiecte. 

În martie 2019, se preconiza că Planul Juncker va mobiliza investiții suplimentare de aproape 380 miliarde euro, printre care peste 2,7 miliarde euro în România. Se preconizează, de asemenea, că un număr de circa 842.000 de întreprinderi mici și mijlocii din întreaga Europă vor beneficia de ameliorarea accesului la finanțare.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 48