Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri REGIO pentru finanțarea reabilitării termice și eficientizarea utilizării energiei în Gheorgheni

La sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate contractele pentru „Reabilitarea termica a unor blocuri de locuit din Municipiul Gheorgheni – LOT 2″ și pentru „Eficientizarea energetica a Casei de Cultura din municipiul Gheorgheni”.

Primul dintre aceste proiecte este o completare a inițiativei locale de reabilitare a clădirilor de locuit din oraș, ținând cont că la începutul acestei luni a fost semnat proiectul pentru lotul 1 de blocuri care se vor reabilita termic în municipiul Gheorgheni. Finanțarea este asigurata prin Prioritatea de investiții 3.1A, dedicata eficientizării energetice în clădirile rezidențiale. Al doilea proiect, pentru Casa de Cultura, presupune lucrări de anvelopare și eficientizare a sistemelor de energie la clădirea aflata în centrul localității harghitene, prin Prioritatea de investiții 3.1B, dedicata scăderii consumurilor de energie în clădirile publice. Valoarea totala cumulata a proiectelor semnate azi este de peste 17,3 milioane lei.

Proiectul pentru lotul doi de blocuri din Gheorgheni prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termica la zece blocuri, din care doua în Cartierul Florilor (la numerele 43 și 44), cinci pe strada Bucin (nr. 2, 6, 10, 11 și 20), la doua blocuri de pe str. Spitalului (A și IPEG), precum și la blocul 9B din Cartierul Revoluției. În total este vorba de 542 de familii, respectiv peste 2.100 cetățeni. Creșterea performantei energetice la aceste blocuri de locuințe din municipiu se vă asigura prin realizarea unor lucrări care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, asigurarea și menținerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localității.

Practic, pe lângă termoizolarea parții opace a acestor zece blocuri (pereți, acoperișuri/terase și zona hidroizolațiilor de la fundații), se vă schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolanta, performanta energetic și se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar și înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie. Bugetul acestui proiect prevede o suma totala de 13,847,868.91 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 31 august 2021. Din aceasta suma, 60% este alocarea financiara nerambursabila din partea Autorității de Management a POR, respectiv 7,608,062.59 lei (circa 1,66 milioane euro).

Obiectivul general al proiectului „Eficientizarea energetica a Casei de Cultura din municipiul Gheorgheni” este creșterea eficientei energetice și reducerea consumului de energie finala în clădirea acestei instituții de cultura din centrul orașului. Lucrările – programate să se finalizeze în 30 septembrie 2020 – vor cuprinde inclusiv modernizarea instalației de iluminat integrat a clădirii, înlocuirea corpurilor de încălzire existente, înlocuirea instalației de distribuție a agentului termic pentru încălzire, înlocuirea instalației de distribuție a agentului termic pentru apa calda de consum și adaptarea infrastructurii pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități.

În final, consumul anual specific de energie primara din surse neregenerabile vă scădea de peste 3 ori și mai mult de 10% din consumul total de energie primara vă fi asigurat prin utilizarea surselor regenerabile. Bugetul acestui proiect prevede o suma totala de 3.520.898,02 lei, alocarea financiara nerambursabila din partea Autorității de Management a POR, fiind de 3.450.480,06 lei (peste 760.000 euro).

Sursa: Programul Operațional Regional în regiunea Centru

Vizualizări: 125