Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Trei contracte de finanțare au fost semnate la Alba Iulia în cadrul POR!

Fondurile REGIO 2014-2020 susțin investițiile locale pentru reabilitarea termica a unor blocuri de locuințe din Bălan-Harghita, pentru creșterea performantei energetice a primăriei din localitatea Sândominic-Harghita, precum și pentru modernizarea și extinderea Scolii Gimnaziale „Kálnoky Ludmilla” din comuna Valea Crișului – Covasna. Cele trei proiecte, care au o valoare totală cumulată de peste 15,3 milioane lei, au fost semnate.

Pentru proiectul „Creșterea eficientei energetice a unui număr de șase blocuri de locuințe din Orașul Bălan, județul Harghita”, finanțarea este acordata în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru reabilitarea a 6 blocuri de locuințe care înregistrează consumuri energetice mari, în scopul creșterii eficientei energetice a acestora, precum și pentru reducerea costurilor de întreținere și îmbunătățirea condițiilor de locuit. Practic, se vor efectua lucrări de termoizolație și anvelopare la blocurile din orașul Bălan. Peste 600 de persoane din 271 gospodarii vor beneficia, începând cu 1 iunie 2022, după terminarea proiectului, de condiții de locuit mult mai bune. În plus, prin acest proiect se vor reduce la circa jumătate față de cât se înregistrează acum, consumul anual de energie primara și cantității emisiilor poluante de CO2. Valoarea totală a acestui proiect este de 6,404,259.19 lei, din care 3,492,194.72 lei – respectiv circa 760.000 euro, 60% din valoarea eligibila a investiției, sunt fonduri nerambursabile, restul fiind contribuția publica și cea individuala, a locatarilor, la realizarea întregii lucrări.

Pentru proiectul „Modernizarea, extinderea și dotarea Scolii gimnaziale „Kálnoky Ludmilla, sat Valea Crisului” se vor utiliza în total sume în valoare de 8.187.437,72 lei – din care suma nerambursabila este de 8,023,688.94 lei (98% din suma eligibila, adică peste 1,72 milioane euro) – pentru lucrări la aceasta scoală. Fondurile sunt alocate pentru prevenirea și combaterea părăsirii timpurii a scolii în rândul copiilor cu vârste intre 5-15 ani, din comunități dezavantajate, cu pondere ridicata de romi, în zona rurala și îmbunătățirea accesibilității, calității și rezultatelor învățării în învățământul preșcolar, primar și gimnazial, prin îmbunătățirea calității infrastructurii de educație și a dotării în Scoală Gimnaziala „Kálnoky Ludmilla” din comuna Valea Crisului. Timp de peste doi ani, până în 30 iunie 2021, se vor desfășură lucrări de modernizare și extindere a clădirii existente a scolii, fiind realizate noi sali de clasa, cabinete și laboratoare, în timp ce, în exterior se vor amenaja suprafețe pentru spatii de joaca, un teren de sport și un spatiu de recreere. În cadrul proiectului se vor schimba toate instalațiile și se vor realiza branșamentele necesare, în final fiind achiziționate echipamente și mobilier didactic, pentru un nou laborator de informatica și o bucătărie în sistem catering. Peste 230 de copii din comuna vor începe anul scolar 2021-2022 cu zâmbetul pe buze în noua clădire a scolii, unde vă fi funcțional și serviciul educațional „Școală după școală”, de care vor beneficia 77 de elevi.

Obiectivul general al proiectului „Lucrări de reabilitare în vederea creșterii performantei energetice a primăriei din localitatea Sândominic, județul Harghita”, îl constituie creșterea eficientei energetice în clădirile publice din comuna Sândominic, precum și valorificarea și gestionarea sustenabila a surselor regenerabile de energie, în vederea sprijinirii tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele economice. Proiectul de reabilitare termica a clădirii Primăriei din comuna Sândominic, are în vedere masuri de eficientizare energetica, a clădirii construite în 1927, având o suprafață desfășurată de 659 mp, din care utili 485 mp. Pentru reabilitarea energetica a clădirii se propune anveloparea construcției și schimbarea instalațiilor neperformante, precum și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, respectiv captatoare solare termice și panouri solare fotovoltaice. Bugetul total al proiectului este de 1.158.672,06 lei, din care 1.071.357,61 lei (98% din valoarea eligibila a cheltuielilor, adică peste 237.000 euro) sunt fonduri nerambursabile.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 

Vizualizări: 217