Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Centru de servicii sociale pentru vârstnicii din Țara Moților

O noua investiție REGIO vă prinde contur în orașul de pe Ampoi, că urmare a semnării proiectului de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru realizarea de investiții în domeniul social.

Cu fonduri totale de peste 2,8 milioane lei, se vor amenaja doua centre de îngrijire fară componenta rezidențială – pentru un centru de zi și o unitate de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu – în fosta clădire a Primăriei din centrul orașului.

Proiectul „Amenajare clădire centre sociale fară cazare pentru persoane vârstnice, oraș Zlatna” a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia și lucrările vor fi gata până în octombrie 2020. Finanțarea este acordata în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în infrastructura sociala care contribuie la dezvoltare, la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea sociala, prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finanțare urmărește creșterea calității vieții și facilitarea participării persoanelor vârstnice cu dizabilități, la activități recreative și de integrare sociala în cadrul noului centru de zi.

Concret, prin acest proiect se dorește creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane vârstnice din zona Munților Apuseni, în special pentru cei de pe Valea Ampoiului. Locul de implementare a proiectului este în centrul orașului Zlatna, pe Calea Moților nr. 12, unde a funcționat Primăria orașului. Aceasta clădire neutilizata și degradata vă fi transformata în centru de zi, iar o parte din cetățenii întregului oraș vor beneficia de serviciile unității de îngrijire la domiciliu, nou înființate. Se estimează că peste 40 de persoane vor beneficia direct, începând cu luna noiembrie a anului viitor, de o infrastructura sociala de zi reabilitata și modernizata, precum și de noile servicii de îngrijire. Pentru cel puțin încă 100 dintre persoanele vârstnice ale zonei, serviciile echipei din cadrul acestei asociații vor fi extrem de importante pentru un trai decent. Investițiile în dotările necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operaționalității la nivel local, reducând inegalitățile și îmbunătățind accesul la servicii de calitate în domeniu.

Valoarea totala a proiectului este de 2.811.395,63 lei, din care 2.715.417,73 lei (peste 600.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului. Derularea investiției vă presupune realizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii fostei primarii, în sensul refacerii tuturor branșamentelor la utilitățile edilitare stradale, precum și a instalațiilor interioare, inclusiv a încălzirii centrale. Pentru noua funcțiune se vor utiliza resurse de energie regenerabila, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unui sistem de panouri solare, corelate cu implementarea unui sistem de management energetic al clădirii. Se vor face lucrări de reabilitare termica a anvelopei, a sistemului de încălzire și furnizare a apei calde de consum, se vor schimba instalațiile electrice și se vor reface împrejmuirile, dar și alte amenajări în incinta, inclusiv mutarea accesului principal.

Clădirea reabilitata vă avea o zona medicala: cu un cabinet medical, o sala recuperare și un cabinet de consiliere (psihologic), dar și o zona de recreere cu biblioteca, sala de lectura și o sala multifuncțională. La acestea se adaugă o zona de servit masa și spatii anexe. În cadrul centrului de zi, vor fi prestate o serie de servicii specifice precum: consiliere psihosociala și informare, consiliere juridica, terapii de recuperare și relaxare, organizare și implicare în activități comunitare și culturale, asistenta și suport pentru familia persoanei vârstnice. În ceea ce privește unitatea de îngrijire la domiciliu, se are în vedere prestarea următoarelor tipuri de servicii: ajutor pentru realizarea activităților de baza ale vieții zilnice, consiliere familiala, integrare sociala și participare, informare, evaluare, îngrijire personala, terapii de recuperare, îngrijiri medicale, activități de adaptare la mediul ambiant.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 

Vizualizări: 235