Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Au fost începute lucrările pentru faza a II-a din conducta de gaze Iaşi–Ungheni–Chişinău!

Luni, a avut loc la Chișinău inaugurarea oficială a începerii lucrărilor la proiectul de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău Faza a II-a, obiectiv declarat de interes național în Republica Moldova. Acesta este un proiect strategic și pentru România, pentru SNTGN Transgaz SA, el reprezentând dovada concretă a angajamentului prin care țara noastră sprijină Republica Moldova în realizarea obiectivului de consolidare a securității energetice și de integrare în piața energetică a Uniunii Europene.

În urmă cu o lună, la 14 ianuarie 2019, a fost semnat contractul de achiziție lucrări cu ofertantul declarat câștigător, marcând etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcția gazoductului Ungheni-Chișinău și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transportgaze naturale.

Despre proiectul gazoductului Ungheni-Chișinău și despre dezvoltarea Sistemului de Transport gaze din Republica Moldova

Realizarea proiectului Ungheni –Chișinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni –Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași –Ungheni –Chișinău.

Proiectul „Dezvoltări ale Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României”, încheiat în luna noiembrie a anului 2018 în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, în valoare de 152 de milioane euro (dintre care 46 de milioane euro reprezentând fonduri europene din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare), presupune dezvoltări ale SNT în vederea îmbunătățirii alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum și creșterea capacității de transport în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România și Republica Moldova.

Sursa: Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz

Vizualizări: 303