Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România contribuie, alături de 7 țări din UE, la explorarea potențialului tehnologiei digitalale în dezvoltarea IMM-urilor

Zece regiuni ale Europei, din opt țări, și-au unit eforturile într-o provocare comună – aceea de a explora potențialul pe care îl poate avea tehnologia digitală în dezvoltarea IMM-urilor.

România, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, este parte a acestui demers, prin participarea la proiectul „DEVISE - IMM-uri din tehnologia digitală în sprijinul Strategiilor Regionale de Specializare Inteligentă”. Astfel, ținta proiectului este facilitarea procesului de digitalizare la nivel regional, prin adoptarea de soluții tehnologice în rândul IMM-urilor și printr-un parteneriat între regiuni, factori de decizie, organizații de sprijinire a afacerilor, centre educaționale și actori din mediul privat.

Va fi dezvoltat un plan de acțiune care va cuprinde măsuri de transformare digitală specifice Regiunii Vest. Prin proiect se va facilita contactul între dezvoltatorii de tehnologie digitală și potențiali utilizatori din industrie, în Regiunea Vest a țării și între regiunile europene partenere în DEVISE. Vor fi organizate seminarii regionale, grupuri de lucru, evenimente tip business-to-business și business breakfast, schimburi de experiență și vizite de studiu. Până în 2021, obiectivul îl reprezintă creșterea cu 15% a numărului de IMM-uri din tehnologia digitală, care oferă soluții inovative și generează astfel competitivitate înalte sectoare. În acest context, partenerii DEVISE s-au reunit în perioada 29-30 ianuarie 2019 la Santander, în Spania, pentru lansarea oficială a proiectului. Această primă întâlnire a vizat digitalizarea industriei regionale, cunoașterea politicilor regionale și a actualelor tendințe tehnologice. A fost prezentată activitatea unor companii care implementează elemente ale industriei 4.0 și care s-au transformat prin digitalizare.

Cei zece parteneri ai proiectului DEVISE sunt: ERNACT (Irlanda), Adunarea Regiunilor Nord si Vest (Irlanda), ADR Vest (România), Guvernul Regional Cantabria (Spania), Agenția de Dezvoltare Fomento San Sebastian (Spania), Asociația Agențiilor de Business (Bulgaria), Universitatea de Științe Aplicate din Seinajoki (Finlanda), Consiliul Districtual din Derry și Strabane (UK), Technopole din Laval Mayenne (Franța), Camera de Comerț Voka-Flandra (Belgia). Liderul de proiect este ERNACT – Reţeaua Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicaţiilor, în care Regiunea Vest este membru cu drepturi depline din anul 2012.

Proiectul DEVISE este finanțat prin programul „Interreg Europe 2014 –2020” și dispune de un buget de 1,6 milioane euro. Perioada de implementare este 1 iunie 2018 - 30 noiembrie 2022.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest

Vizualizări: 218