Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investiții Regio în două stațiuni turistice din regiunea Centru

Conform unui comunicat de presă publicat marți, la sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate două contracte de finanțare în cadrul Axei Prioritare 7 a programului REGIO 2014-2020, prin care vor fi alocate sume totale cumulate de peste 23,5 milioane lei pentru investiții dedicate dezvoltării durabile a turismului. La Sovata-Mureș se plănuiește reabilitarea a mai mult de 5,4 km străzi, prin proiectul „Modernizare străzi urbane în orașul Sovata”, iar în stațiunea din județul Sibiu este vorba de modernizarea a 2,4 km străzi, pentru „Dezvoltarea economică a stațiunii balneoclimatice Bazna”.

Ambele proiecte sunt finanțațe în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului, respectiv Prioritatea de investiții 7.1, care vizează sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forței de munca, prin dezvoltarea potențialului endogen că parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice. Obiectivul general al ambelor proiecte este de a asigura refunctionalizarea cailor rutiere situate în intravilanul fiecărei localități, în vederea îmbunătățirii mediului urban, precum și pentru creșterea atractivitatii și competitivității turistice a fiecărei stațiuni balneo-climaterice.

Edilii din Sovata și Bazna consideră că astfel se vor îmbunătăți și serviciile publice oferite turiștilor, dar și utilizatorilor locali de spatii verzi, de terenuri de joaca și de sport, prin creșterea accesibilității acestora.

Concret, prin proiectul „Modernizare străzi urbane în orașul Sovata” se vor amenaja – în termen de doi ani și jumătate – 16 străzi din oraș, în lungime totala de 5.43 kilometri, adică mai mult de 2,6 ha de teren. Prin reabilitarea acestor artere rutiere, zona Stațiunii turistice Sovata vă fi valorificata că areal de agrement multifuncțional în aer liber, iar potențialii beneficiari ai proiectului din mediul privat și-au exprimat dorință de a realiza minim cinci investiții noi, care vor genera în mod direct un număr de minim 16 noi locuri de munca. Edilii estimează că în termen de cinci ani, numărul de turiști din stațiune vă creste cu 22% fata de anul de referință.

Valoarea totală a acestui proiect este de 9.269.513,75 lei, din care 98% sunt alocați prin POR 2014-2020, respectiv puțin peste nouă milioane lei – aproximativ 2.034.000 euro.

Pe de alta parte, prin proiectul „Dezvoltarea economica a stațiunii balneoclimatice Bazna” – cunoscuta pentru pentru proprietățile terapeutice ale apelor minerale și nămolului sapropelic – se vor reabilita 2.46 km infrastructura rutiera și utilități din corpului drumului. Stațiunea sibiana Bazna este mai puțin căutată de turiștii romani, dar este o atracție pentru turiștii străini, fiind recomandata celor ce suferă de afecțiuni ale aparatului locomotor, reumatism, afecțiuni ortopedice, afecțiuni ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, boli cronice ale aparatului respirator. Bazna este o stațiune cunoscuta și datorita apropierii de câteva importante burguri ardelene, fiind situata la numai 16 km de municipiul Mediaș, la 70 kilometri de municipiul reședință a județului, precum și la circa 50 km de municipiul Sighișoară, a carei cetate medievala este un deosebit de apreciat monument UNESCO. Pe de alta parte, fiind la mai puțin de 10 km de renumitele podgorii de pe Valea Tarnavelor, recomanda Bazna și că opțiune pentru cei care doresc să se relaxeze în climatul blând al Podișului central Transilvan. Investițiile la străzile din Bazna vor fi finalizate până în data de 30 septembrie 2020, valoarea totală a proiectului fiind de 14,231,420.65 lei, din care 98% sume nerambursabile din fonduri europene, respectiv peste 12 milioane lei – aproximativ 2.711.745 euro.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 306