Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Erasmus+: Un alt an record în 2017

Comisia Europeană a publicat raportul său anual privind Erasmus+, care arată că numărul de persoane care au participat la acest program este mai mare ca niciodată. În același timp, programul devine din ce în ce mai incluziv și mai internațional. În România:

  • 7202 de studenți și stagiari au beneficiat de programele Erasmus+, dintr-un total de 27 877 de participanți;
  • Peste 31 milioane de euro au fost alocate pentru proiecte care vizează învățământul superior, dintr-o finanțare totală de aproximativ 51 milioane de euro;
  • 217 proiecte de tineret au primit finanțare, dintr-un total de 568.

În 2017, UE a investit în program suma record de 2,6 miliarde EUR, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 13 % față de anul 2016. Acest lucru a permis oferirea mai multor oportunități pentru tineri ca niciodată înainte. Cifrele arată că programul Erasmus+ rămâne pe calea cea bună în vederea îndeplinirii obiectivului său de a sprijini 3,7 % dintre tinerii din UE între 2014 și 2020. Raportul subliniază, de asemenea, faptul că programul devine mai deschis pentru persoanele care provin din medii defavorizate precum și pentru organizațiile mai mici.

Sprijinul acordat programului este mai puternic ca oricând. În cursul unei campanii reușite desfășurate în 2017 pentru a sărbători cei 30 de ani ai programului Erasmus, peste 750 000 de persoane au participat la un număr de 1 900 de evenimente în 44 de țări, evidențiind rolul programului Erasmus+ și al programelor anterioare acestuia care au permis tinerilor să își dezvolte competențele și să simtă ce înseamnă să fii european.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Întrucât sărbătorim trei decenii ale programului Erasmus, 2017 a devenit anul în care programul a lărgit din nou orizonturile, a încurajat schimburile culturale și a creat noi oportunități în domeniile educației, formării, tineretului și sportului. Cifrele publicate astăzi confirmă rolul central jucat de programul Erasmus+ în construirea unei Europe mai solide, mai incluzive și mai reziliente. Dorim să continuăm cu un program și mai mare și mai bun în cadrul noului buget pe termen lung al UE, pentru a ne asigura că investim mai mult în tinerii europeni care provin dintr-o gamă și mai largă de medii socioeconomice.”

În 2017, Erasmus+ a oferit sprijin unui număr record de aproape 800 000 de persoane pentru a studia, a urma cursuri de formare sau a desfășura activități de voluntariat în străinătate, aproape cu 10 % mai mult decât în 2016. Acesta a finanțat, de asemenea, cooperarea dintre instituțiile de învățământ, organizațiile de tineret și întreprinderi. În total, 84 700 de organizații au participat la 22 400 de proiecte. Programul a permis unui număr de peste 400 000 de studenți din învățământul superior, stagiari și cadre didactice din învățământul superior să petreacă o perioadă de studiu, formare sau predare în străinătate în cursul anului universitar 2016/2017, inclusiv aproximativ 34 000 de studenți și cadre didactice care au beneficiat de granturi pentru a se deplasa înspre și dinspre țări partenere din întreaga lume. Franța, Germania și Spania au fost principalele trei țări de origine pentru studenți, în timp ce Spania, Germania și Regatul Unit au fost cele mai populare trei destinații pentru studii.

Raportul anual evidențiază încă o dată faptul că programul Erasmus+ nu se adresează numai studenților și cadrelor universitare. El a continuat să ofere cursuri de formare pentru cursanți și cadre didactice din învățământul profesional (160 000), tineret și tineri lucrători (158 000), precum și cadre didactice din domeniul educației adulților (6 400). Mai mult, proiectele de cooperare au adus beneficii și profesorilor și cadrelor didactice din școli (47 000), precum și elevilor acestora (110 000). În plus față de Săptămâna europeană a sportuluiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, programul a finanțat 162 de proiecte sportive care implică 930 de organizații, inclusiv 10 evenimente sportive non-profit.

Programul Erasmus+ devine, de asemenea, din ce în ce mai accesibil pentru cei care au cel mai mult nevoie de el, oferind mai multe oportunități și acordând finanțare suplimentară participanților din medii socioeconomice defavorizate. În 2017, aproape 21 000 de studenți și membri ai personalului defavorizați au participat la activități de mobilitate Erasmus+ în cadrul învățământului superior. Aceasta aduce la un total de peste 67 500 de participanți defavorizați din mediul învățământului superior începând din 2014, inclusiv aproape 2 000 de participanți cu nevoi speciale.

De asemenea, programul a evoluat în 2017 în sensul integrării priorităților strategice ale UE în materie de competențe digitale în toate domeniile educației, formării și tineretului, inclusiv prin intermediul unor programe și metodologii de predare inovatoare. De exemplu, noua aplicație pentru dispozitive mobile Erasmus+ a fost descărcată și instalată de peste 55 000 de ori de la lansarea sa la jumătatea anului 2017; și un număr de peste 380 000 de persoane au beneficiat de formare lingvistică online începând din 2014, printre care aproape 5 500 de refugiați nou-sosiți.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

 

Vizualizări: 162