Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investiții în valoare totală de 10 milioane euro pentru dotări în sănătate

În cursul acestei luni au fost semnate pentru finanțare, din resurse financiare europene, proiectele prin care 9 unități spitalicești din județul Mureș beneficiază de posibilitatea de a-și achiziționa dotări și echipamente medicale, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Este vorba de proiectele coordonate de Ministerul Sănătății și denumite „Îmbunătățirea accesului populației din județul Mureș la servicii medicale de urgență” – Cod SMIS 125333 și „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Mureș” – Cod SMIS 125334, proiecte a căror valoare totală cumulată este de peste 46 milioane lei, din care 98% vor fi fonduri nerambursabile. 
  
Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în infrastructura sanitară și socială care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile  sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități. Prin aceste două proiecte se finanțează creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar. Până la sfârșitul lunii octombrie 2019, când se va finaliza proiectul, la cele 9 spitale se vor realiză dotări cu echipamente moderne pentru ambulatoriile de specialitate, pentru unitățile de primiri urgente (sau compartimentele de primiri urgente), precum și pentru secțiile suport care deservesc UPU inclusiv cu echipamente pentru terapie intensiva.

Obiectivul general al acestor cereri de finanțare – depuse în cadrul apelului de proiecte nefinalizate derulate de Ministerul Sănătății în parteneriat cu unitățile medicale și cu administrația publică județeană – prevede dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investiții în dotări necesare infrastructurii medicale, pentru a contribui la dezvoltarea operaționalității la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate publică și îmbunătățind accesul la serviciile medicale de calitate. În cinci dintre aceste unități medicale din județul Mureș fondurile europene asigură atât investițiile pentru dotarea UPU și a secțiilor asociate, cât și a ambulatoriilor medicale. 
  
Prin proiectul „Îmbunătățirea accesului populației din județul Mureș la servicii medicale de urgență” se urmărește modernizarea și tehnologizarea la nivel european al secțiilor sau compartimentelor de primiri urgente, care utilizează aparatură uzată fizic și moral, la  Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Municipal Sighișoara, Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoara” Reghin, Spitalul Municipal ”Dr. Gheorghe Marinescu” Tarnaveni și Spitalul Orășenesc Ludus ”Dr. Valer Russu”. Se vor realiză achiziții de echipamente noi, ce aduc atât o creștere calitativă a serviciilor oferite, cât și o creștere cantitativă a numărului de persoane beneficiare de servicii medicale. Valoarea totală a proiectului este de 25.389.072,81 lei (peste 5,45 milioane euro), din care 24.881.291,36 lei (peste 5,34 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului. 
  
Prin proiectul „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Mureș” se intenționează modernizarea și tehnologizarea la nivel european al secțiilor care oferă servicii medicale comunitare și ambulatorii, prin reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii ambulatoriilor, inclusiv cu echipamente și dispozitive medicale destinate secțiilor suport care deservesc ambulatoriile. În acest proiect, Ministerul Sănătății, în calitate de lider de proiect are 9 parteneri, respectiv Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Institutul de urgență pentru boli cardiovasculare și transplant Târgu Mureș, Spitalul Municipal Sighișoara, Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoara” Reghin, Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Tarnaveni, Spitalul Sovata–Niraj, Spitalul orășenesc Sangeorgiu de Pădure și Spitalul orășenesc Ludus „Dr. Valer Russu”. Valoarea totală a proiectului este de 20.618.875,31 lei (peste 4,4 milioane euro), din care 20.206.497,80 lei (peste 4,33 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului. 

Susa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 

Vizualizări: 140