Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Aproape 11 milioane de euro sunt atrași pentru definitivarea investițiilor la aproape 27 kilometri de artere rutiere locale

La sediul Consiliului Județean Brașov s-au semnat două contracte de finanțare, pentru finanțarea lucrărilor demarate de autoritățile publice locale la două importante artere rutiere din județul Brașov. Este vorba de două tronsoane din drumurile județene DJ104L și DJ112C, în lungime totală de peste 26,7 kilometri, care îmbunătățesc conectivitatea localităților din Depresiunea Rupea-Cohalm și din zona de șes, unde sunt lacurile pescărești de la Codlea-Dumbrăvița, cu principalele căi de transport – DN 1 și DN13 – care traversează județul Brașov. Unul dintre aceste drumuri va îmbunătăți accesul către Casa Prințului de Wales din localitatea Viscri. Cele două rute conectează circa 16.000 de locuitori cu zona activă aflată în plină dezvoltare din centrul județului Brașov. Valoarea totală a proiectelor este de aproape 49 milioane lei. 

În vederea îmbunătățirii mobilității rutiere locale și interregionale, UAT Județul Brașov, prin Consiliul Județean – în parteneriat cu administrațiile publice din comunele Bunesti și Jibert, pe de o parte, și din comunele Dumbrăvița și Halchiu – a demarat lucrările de reabilitare a tronsoanelor din drumurile județene care fac legătură între localitățile Dacia și Bunesti, precum și între Halchiu și Vladeni, asigurând astfel legătură acestor zone cu DN13 (Brașov-Sighișoara) și respectiv cu DN1 (Brașov-Sibiu). Contractele de finanțare nerambursabila sunt încheiate în cadrul apelului de proiecte nr. 2018/6/6.1/6 – Proiecte Nefinalizate, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de Investiții 6.1 pentru „Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN – T, inclusiv a nodurilor multimodale”.

Cele două tronsoane de drum județean supuse modernizării au durată de valabilitate depășită demult, prezentând numeroase degradări atât ale îmbrăcăminții caii de rulare, cât și cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu mai corespund deloc cerințelor de trafic actual, iar lucrările de colectare și evacuare a apelor sunt nefuncționale și cu gabarite depășite. Podurile și podețele existențe pe fiecare rută pentru traversarea cursurilor de apa, prezintă o stare tehnică necorespunzătoare, fiind necesară execuția unor lucrări de reparare/consolidare/înlocuire, în vederea asigurării parametrilor tehnici corespunzători. 

În cadrul acestor proiecte este vorba de rutele Dacia -Viscri- Bunesti, în lungime de 15 kilometri și Halchiu-Satu Nou-Dumbrăvița-Vladeni, al cărui traseu reabilitat este de aproape 12 kilometri. Obiectivele specifice ale proiectului – „Modernizare și reabilitare drum județean DJ104L, Dacia-Viscri-Bunesti, km 0+000-15+065”, vizează modernizarea unei porțiuni de 15,01 km de drum, pentru asigurarea conectivității cu rețeaua TEN-T, asigurarea accesului unui număr de minim 5.500 persoane la coridoarele de transport naționale. Valoarea totală a proiectului este de 27.051.032,00 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 26.510.011,36 lei (adică 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului – aproximativ 5,7 milioane euro, restul fiind contribuția beneficiarului).

În ceea ce privește proiectul „Modernizare și reabilitare drum județean DJ112C, Halchiu-Satu Nou-Dumbrăvița-Vladeni, km 2+755-14+425” se dorește creșterea gradului de accesibilitate pe teritoriul administrativ al zonei de la nord de orașul Codlea, prin asigurarea legăturii localităților de pe traseu cu rețeaua TEN-T și îmbunătățirea calității vieții populației din localitățile vizate de proiect și din cele limitrofe, adică peste 10.000 de persoane. Lungimea drumului reabilitat este de 11,6 kilometri, iar valoarea totală a acestui proiect este de 21.840.574,19 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 21.371.733,00 lei (98,00% din valoarea eligibilă a proiectului), adică aproximativ 4,6 milioane euro. Beneficiarul estimează că lucrările pentru cele drumuri se vor finaliza în decembrie și respectiv octombrie 2019. 

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 

Vizualizări: 154