Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Două noi proiecte de drumuri finanțate din fonduri europene pentru județul Harghita

În data de 23 noiembrie 2018, s-au semnat la sediul Consiliului Județean Harghita, două contracte ce asigură finanțarea nerambursabilă din fonduri europene, pentru finalizarea a două drumuri din județul Harghita. Președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Csaba Borbély, alături de directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu,  au semnat contractele cu o valoare de 13,40 milioane lei pentru reabilitarea drumurilor din județul Harghita. Până la sfârșitul anului 2019, peste 17 km de drum vor fi reabilitați și vor asigura un traseu plăcut celor ce vor să viziteze un județ plin de obiective turistice naturale.  

Fondurile necesare realizării acestor proiecte sunt asigurate din programul derulat la nivel regional de ADR Centru, Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Axa Prioritară 6.1 – Proiecte nefinalizate. Modernizarea sistemului rutier de pe DJ 126 Voșlăbeni – Lăzarea și a drumului județean 123E dintre Miercurea Ciuc și  Păuleni Ciuc, sunt necesare pentru îmbunătățirea parametrilor relevanți, creșterea vitezei de rulare și creșterea siguranței rutiere.

Prin proiectul „Modernizare sistem rutier pe DJ 123E, Miercurea Ciuc – Păuleni DN 12A, km 2+200 – 7+500, județul Harghita, pe sectorul km 3+032 – 7+500”, parteneriatul dintre Consiliul Județean Harghita, și primăriile Comunei Păuleni-Ciuc și a Municipiului Miercurea Ciuc, estimează ca printr-un buget de 6.057.430,15 milioane lei să reabiliteze până în 31.05.2019, cei aproape 12 km de sistem rutier. Valoarea finanțării nerambursabile este de 5.936.281,55 lei (98,00% din valoarea eligibilă a proiectului), aproximativ 1.274.317,69 Euro, restul fiind co-finanțarea asigurată de partenerii proiectului.

Cel de-al doilea proiect prevede „Modernizarea DJ 126, km 0+000-5+650” și are o valoare totală de 7.409.700,21 lei, fiind derulat în parteneriat de Consiliul Județean Harghita și primăriile comunelor Voșlăbeni, Lăzarea, Ciumani, Suseni și Joseni. Finanțarea nerambursabilă solicitată pentru modernizarea a 5,65 kilometri este de 5.933.082,34 lei (aproximativ: 1.273.630,93 Euro), restul fondurilor fiind co-finanțarea depusă de către beneficiarii proiectului.

Lucrările propuse prin ambele proiecte urmăresc aducerea structurii rutiere la parametri tehnici corespunzători categoriei drumului, asigurându-se condiții optime de siguranța si confort în circulație, realizarea unui profil transversal care să respecte prevederile legale, precum și asigurarea scurgerii apelor pluviale prin șanțuri de scurgere și reabilitarea podețelor. Facilitarea accesului către proprietăți și asigurarea siguranței circulației prin realizarea semnalizării rutiere verticale si orizontale, dar și montarea de parapete de protecție sunt alte rezultate ce vor fi atinse prin proiecte. Adițional acestor lucrări se vor mai realiza și lucrări de colectare și evacuare a apelor pluviale. Platforma drumului va fi încadrată cu șanțuri de pământ, cu rigole și șanțuri de beton. De asemenea, prin proiecte se va realiza și scurgerea apelor drumului prin modernizarea podețelor și se vor amenaja și drumurile laterale pe o lungime de aproximativ 15 metri.

O infrastructură rutieră îmbunătățită atât la nivel județean cât și regional, un grad mai ridicat de siguranță a circulației rutiere și pietonale și concentrații mai mici de noxe cu niveluri mai reduse de zgomot la nivelul localităților, precum și  crearea de noi locuri de muncă pe durata execuției lucrărilor, sunt beneficii aduse prin finalizarea proiectelor. Reducerea costurilor cu mentenanța infrastructurii, cu decolmatarea șanțurilor si podețelor, precum și conservarea la un nivel acceptabil a stării drumului sunt rezultate de care vor beneficia administrațiilor publice locale. De asemenea, la finalul implementării proiectelor se  va asigura și un acces rapid în cazul situațiilor de urgență, iar transportul public se va desfășura în condiții satisfăcătoare din punct de vedere al confortului și siguranței.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 

Vizualizări: 258