Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Planul Juncker în acțiune: Revigorarea investițiilor în Europa

Comisia Europeană a publicat, în 22 noiembrie, o comunicare privind modul în care Planul de investiții pentru Europa – Planul Juncker – a contribuit la readucerea investițiilor la un nivel sustenabil în Europa. Până în prezent au fost mobilizate investiții în valoare de 360 de miliarde euro, dintre care două treimi provin din resurse private.

Vicepreședintele Comisiei responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat: „Planul de investiții a schimbat regulile jocului. După patru ani, această abordare nouă și unică privind mobilizarea investițiilor private spre binele public a generat o finanțare proaspătă în valoare de 360 de miliarde EUR pentru economie. De asemenea, am ajutat la demararea unor proiecte inovatoare și am îmbunătățit mediul de investiții din Europa. În următorul buget pe termen lung al UE, dorim să menținem această dinamică favorabilă și să ne asigurăm că modelul de succes al Planului de investiții va deveni noul standard european pentru sprijinul în favoarea investițiilor.”

Planul de investiții a depășit obiectivul și așteptările sale inițiale. Datorită sprijinului acordat prin Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), se preconizează că 850.000 de întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de ameliorarea accesului la finanțare. Estimările arată că FEIS a sprijinit deja peste 750.000 de locuri de muncă, fiind preconizată crearea a 1,4 milioane de locuri de muncă până în 2020, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra a milioane de gospodării europene. De asemenea, sute de promotori de proiecte au beneficiat de sprijin individualizat grație a două inovări importante în acest context, și anume Platforma europeană de consiliere în materie de investiții, care a tratat deja 860 de cereri, și Portalul european pentru proiecte de investiții, care propune potențialilor investitori un catalog ușor accesibil de proiecte mature.

Planul Juncker a condus deja la creșterea PIB-ului UE cu 0,6%, această cifră fiind preconizată să atingă 1,3% până în 2020. Toate statele membre au beneficiat de evoluția pozitivă, mai ales cele care au fost afectate cel mai grav de criza economică. 

Proiectele din România au obținut finanțări în valoare totală de 502 milioane euro din Fondul european pentru investiții strategice (FEIS). Aceste sume ar urma să atragă investiții suplimentare de 2.3 miliarde euro.

În clasamentul statelor membre după rata fondurilor mobilizate raportat la PIB, România a cunoscut o ușoară ascensiune, însă continuă să rămână în a doua jumătate, respectiv pe locul 20. În schimb, Bulgaria rămâne între primele 10 state membre.

Modelul de succes al FEIS la nivel european devine noul criteriu de referință pentru investițiile sprijinite de UE, atât în interiorul, cât și în afara UE, și anume pentru noul fond InvestEU și pentru Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională, propuse de Comisie pentru următorul buget pe termen lung al UE. Noul fond InvestEU se va baza pe modelul de succes al FEIS și va urmări să deblocheze investiții suplimentare în valoare de 650 de miliarde euro, în timp ce Programul de sprijin pentru reforme va acorda sprijin tehnic și financiar statelor membre în vederea realizării reformelor.

Totodată, prezenta comunicare subliniază necesitatea următoarelor eforturi susținute și coordonate:

  • eliminarea blocajelor în materie de reglementare;
  • continuarea reformelor structurale favorabile întreprinderilor.

Atât analiza anuală a creșterii(AAC) pentru 2019, publicată în contextul pachetului de toamnă din cadrul semestrului european, precum și un sondaj Eurobarometru, publicat astăzi, sprijină ideea că sunt necesare mai multe eforturi pentru a înlătura barierele din calea investițiilor în Europa.

Context

În iulie 2018, Planul Juncker a depășit obiectivul său de investiții inițial de 315 miliarde euro. Până în prezent au fost aprobate 933 de operațiuni în cadrul FEIS, care se preconizează că vor genera investiții în valoare de 360 de miliarde euro în cele 28 de state membre ale UE, cu un obiectiv de 500 de miliarde euro până în 2020.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 165