Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

O exploatație agricolă de familie din Brăila și-a crescut randamentul la hectar cu ajutorul fondurilor europene

Ștefan și Anghel Nichita au înființat în anul 2003 la Chișcani, lângă Brăila, o cultură de cereale care acoperea 50 de hectare. Pe parcursul a 15 ani, exploatația familiei Nichita a crescut la peste 260 de hectare, depășind media națională de 190,8 hectare a mărimii exploatațiilor și fiind an de an profitabilă.

Cum au ajuns aici?

Creșterea randamentului la hectar și scăderea costurilor cu producția au fost preocupări constante pentru cei doi asociați. Încă din 2011, compania a demarat investițiile în dezvoltare: prin intermediul unui credit BRD, Nichita Agro Serv a achiziționat un sediu (detalii despre produsul bancar aici), iar în anul 2017 a implementat primul proiect cu finanțare nerambursabilă europeană prin care a achiziționat utilaje și echipamente agricole performante.

Experiența fondurilor europene: Am cumpărat timp contra unui cost flexibil oferit de către BRD

„Prin dotarea Nichita Agro Serv cu o serie de mașini și echipamente agricole performante am reușit să realizăm o mare parte din lucrările agricole cu utilaje proprii, ceea ce a condus la scăderea costurilor de producție la produsele agricole și la creșterea profitului. Faptul că BRD a venit în întâmpinarea noastră înaintea primirii banilor de la Autoritatea de Management ne-a ajutat să implementăm proiectul în perioada optimă: am reușit să achiziționăm echipamentele înainte de începerea campaniei agricole” povestesc cei doi asociați. „Practic, <<am cumpărat>> timp contra unui cost flexibil oferit de către BRD”. (detalii despre produs aici). 

Nichita Agro Serv a implementat proiectul de modernizare a exploatației agricole prin intermediul unei finanțări de peste 340.000 euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020. Folosirea noilor echipamente a dus la creșterea randamentului aferent activității agricole desfășurate.

Birocrația specifică finanțărilor europene nu i-a descurajat pe cei doi antreprenori care între timp au contractat și un credit BRD de pre-finanțare a subvențiilor APIA și își propun ca în viitor să pregătească noi proiecte pentru a obține finanțări nerambursabile. La dezvoltarea companiei au contribuit și alte produse ale BRD: un leasing BRD Sogelease pentru echipamente adiționale (detalii despre produs aici), dar și un credit pentru desfășurarea activității curente (detalii despre produs aici). 

O lecție învățată

 „Considerăm că cea mai bună lecție pe are am învățat-o este să conștientizăm că lucrăm cu oamenii și nu cu instituțiile. Corectitudinea cere corectitudine, iar noi ne bazăm pe acest aspect în activitatea noastră”, ne-au povestit cei doi antreprenori.

***

BRD - Groupe Societe Generale sprijină poveștile de succes și finanțările europene în agricultură.
Află ce produse ți se potrivesc aici!

 

 
Vizualizări: 518