Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a aprobat proiectele mari de infrastructură finanțate prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020

Miercuri,14 noiembrie a.c., Comisia Europeană a aprobat cele patru proiecte mari de infrastructură propuse pentru finanțare prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Valoarea totală a acestora este de 40,5 milioane de euro, din care 24,3 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene.

Cele patru proiecte sunt:

  1.  Infrastructură de comunicații;
  2.  Cooperare Regională pentru Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii Transfrontaliere România-Moldova;
  3.  Îmbunătăţirea structurii de operare SMURD;
  4.  Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România - Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa - Leușeni, Sculeni - Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești.

Proiectul Infrastructura de comunicații reprezintă continuarea celui din perioada 2007-2013, finanțat prin programul trilateral România-Ucraina-Moldova. Prin noul proiect vor fi instalate echipamente de fibră optică pe ruta Iaşi - Chişinău, va fi construit și operaționalizat un centru trilateral de poliție în Republica Molodva și vor fi interconectate inspectoratele de poliție din Republica Moldova.

Proiectul privind structura de operare SMURD reprezintă continuarea finanțării acordate în perioada 2007-2013, prin intermediul căruia au fost puse bazele acestui sistem de intervenție în Republica Moldova. In acest caz se are în vedere construirea a 7 piste de aterizare pentru elicoptere – trei în România (Iaşi, Galaţi, Botoşani sau Vaslui) şi patru în Republica Moldova (Chişinău – 2, Bălţi - 1, Cahul -1), construirea unui poligon de pregătire (Iaşi) pentru personalul din serviciile de urgenţă din ambele state, respectiv construirea a două Unităţi de Primiri Urgențe (Chişinău şi Bălţi – Republica Moldova).

Activitățile proiectelor vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanțare.

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice 

Vizualizări: 151