Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Vin românesc protejat în UE: „Însurăţei” primește denumire de origine protejată. Podgoria, dezvoltată cu fonduri europene

Comisia Europeană a aprobat miercuri, 14 noiembrie, cererea de înregistrare a vinului românesc „Însurăței” în Registrul denumirilor de origine protejată (DOP). Vinul este produs în podgoria ecologică Însurăței, din județul Brăila, și poate fi comercializat și ca vin organic.

Vinurile produse sub denumirea „Însurăței” pot fi albe, roșii sau rosé. Strugurii trebuie cultivați numai din această regiune din sud-estul României, unde este produs și vinul.

Podgoria Însurăței, situată în regiunea Bărăganului, datează din vechime, iar în prezent, după mai multe investiții cu fonduri europene, a devenit o importantă podgorie ecologică. Utilizarea unor tehnici agricole specifice care respectă mediul contribuie la menținerea echilibrului faunei și florei din regiune. Astfel, acest produs poate fi comercializat și ca vin organic în conformitate cu normele europene în vigoare.

Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternică legătură cu regiunea din care provin. Alte certificări mai sunt indicație geografică protejată (IGP) sau indicație georgrafică (IG).

Acest nou nume va alătura celor 38 din vinuri românești certificate cu DOP. Astfel, numărul vinurilor românești protejate la nivelul UE (DOP, IGP, IG) va ajunge la 52.

În Uniunea Europeană peste 1750 de vinuri sunt deja protejate, iar cele mai multe vinuri DOP din UE îi aparțin Franței, respectiv 380.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România 

Vizualizări: 121