Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia solicită României să pună capăt mecanismului de plată defalcată a TVA

Comisia a decis joi, 8 noiembrie, să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru aplicarea unui mecanism de plată defalcată a TVA.

De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care TVA-ul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderi. Această dispoziție este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat.

Clienții lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie și către furnizorii săi. Conform comunicatului oficial RCE, măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

Scrisoarea de punere în întârziere urmează unei comunicări adoptate tot astăzi pentru linkul precedent de către Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporționalității și de compatibilitatea cu tratatul. În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România 

Vizualizări: 142