Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 25 milioane lei pentru reabilitarea spitalului din Zărnești și realizarea unui parc în orașul Victoria

În prima zi a lunii noiembrie 2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, au fost semnate două contracte pentru finanțarea proiectelor propuse de edilii din Zărnești și Victoria, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Cererea de finanțare din Zărnești are cea mai mare valoare, de peste 22 milioane lei, pentru reabilitarea energetică a clădirii spitalului „Dr. Caius Tiberiu Spârchez”, în timp ce pentru orașul Victoria se vor aloca fonduri în vederea amenajării unui parc, pe o suprafață de peste 8.200mp. 

Cererea de finanțare pentru proiectul Creşterea eficienţei energetice a clădirii spitalului „Dr. Caius Tiberiu Spârchez” din Zărnești, are ca obiectiv reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice a clădirii, prin derularea de lucrări de intervenție cu scopul termoizolării clădirii și consolidării corpurilor componente, modernizării instalației de preparare și distribuire a agentului termic și a apei menajere, inclusiv utilizarea de surse regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie, precum și alte lucrări conexe. Obiectivul specific al proiectului constă în reducerea cu peste 50% a consumului anual de energie primară, până la valori sub 149 kWh/mp/an, precum și a consumului de gaze cu efect de seră pentru clădirea izolată termic, până la valori sub 42 Kg/mp/an. Acest obiectiv va fi atins prin:

  • sporirea rezistenței termice a pereților exterior;
  • refacerea stratului hidroizolator și izolarea termică a pereților exterior;
  • ajustarea tâmplăriei existente de pe fațade, cu tâmplărie din aluminiu dublu stratificat, cu folie de aluminiu la exterior, împotriva radiațiilor și intemperiilor;
  • sporirea rezistenței termice corectate a pardoselii și a teraselor;
  • instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu;
  • creșterea randamentului sursei de căldură și modificarea traseelor de distribuție a acesteia.

Investițiile – în valoare totală de 22.022.124,82 lei, din care  19.335.157,78 lei (aproape 4,3 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile – se vor finaliza la finalul lunii ianuarie 2022.

Pe de altă parte, cererea de finanțare pentru proiectul ”Amenajare parc zona de locuințe str. Pieții și str. Aleea Bujorului”depusă de Orașul Victoria are ca obiectiv amenajarea unui teren degradat din partea centrală a orașului, creând o zonă verde pe suprafața căreia vor fi amenajate spații pentru agrement și relaxare pentru toți locuitorii orașului. Infrastructura de agrement și relaxare specifică va fi creată pe o suprafață de 8.264 mp, într-o perioadă de 24 luni de la semnarea contractului de finanțare, fiind realizate 358 mp alei pietonale, 272 mp spațiu joacă, 124 mp zonă fitness, 6085 mp suprafețe cu gazon, 1400 mp – suprafață cu plante decorative, un bazin cu fântână arteziană și o cișmea cu apă potabilă. Valoarea totală a proiectului este de 3.513.334,88 lei, din care finanțarea nerambursabilă alocată este de 3.409.095,99 lei, diferența fiind contribuția beneficiarului. Acest proiect se va finaliza până în 30 septembrie 2020.

Sursa: ADR Centru 

Vizualizări: 126