Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

4 – 9 ani între România și Zona Euro

În data de 23.10.2018, o nouă reuniune a Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro a avut loc la Palatul Victoria, cu participarea preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şi guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Doamna Prof.univ.dr. Aura Socol a prezentat Raportul de fundamentare, unde se analizează în detaliu modul în care funcționează zona euro, cum poate influența acest lucru intrarea României în zona euro și gradul de pregătire al economiei românești pentru implementarea acestui obiectiv.

În ceea ce privește gradul de pregătire a economiei românești pentru intrarea în zona euro, rezultatele cercetării arată că România a făcut multe progrese din perspectiva convergenței. Aura Socol a prezentat trei scenarii care arată perioada de timp în care România ar putea ajunge la o masă critică de convergență reală și structurală de 70%, 75%, respectiv 80%, în funcție de două rate de creștere medii anuale:

  • O rată de creștere de 4%, plecând de la media ratelor de creștere PIB real din perioada 2000-2017 şi
  • O rată mai optimistă, de 5%, plecând de la ipoteza că România îşi va îmbunătăți contribuția factorilor de producție la creșterea potențială şi că va implementa reforme structurale favorabile creșterii economice.

În cazul unei ţinte stabilite de 70% din media ZE19, România poate atinge acest nivel în 6 ani dacă înregistrează o rată de creștere medie de 4% pe an sau în 4 ani cu o rată de creștere de 5%. În scenariul în care România îşi propune să atingă 75% din media ZE19 (nivel cel mai indicat pentru economia României, după cum rezultă din Raport), aceasta se poate realiza într-un interval de 9 ani (dacă se păstrează rata medie de creștere istorică de 4% pe an) sau în 6 ani în contextul unei creșteri cu o rată medie de 5% pe an.

Pe parcursul  dezbaterilor membrii Comisiei Naţionale au subliniat calitatea științifică a Raportului de fundamentare, dar şi faptul că perioada de până la adoptarea monedei euro va trebui să reprezinte o perioadă  intensă de reforme, de dezvoltare şi modernizare pentru a se atinge pragurile de convergență reală.

Sursă: Guvernul României

Vizualizări: 117