Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Europa Creativă: granturi de peste 180.000 euro pentru 4 edituri din România

Patru dintre cele cinci edituri din România care s-au înscris la licitația de proiecte de traduceri literare (2018) au fost selectate pentru finanțare. Editurile Aramis, Darclée, Minerva și Grupul Editorial ART vor primi fonduri pentru traducerea, publicarea și promovarea unor opere de ficțiune. Din cele 32 de țări, România ocupă locul al II-lea atât la numărul de proiecte de 2 ani selectate, cât și la rata de succes (80%).

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a primit la acest apel de proiecte 151 de propuneri, dintre care au fost selectate 61. România se situează pe poziția a doua, la egalitate cu Bulgaria, Macedonia și Marea Britanie, ca număr de proiecte de cel mult 2 ani finanțate (4), fiind depășită doar de Serbia (5). Din 32 de țări, România are a doua rată de succes a proiectelor depuse (80%), după cea a Sloveniei (100%).

Granturi în valoare totală de peste 180.000 euro vor au fost alocate pentru cele 4 edituri din România selectate:

  • Editura Minerva – proiectul „A Literary Feast in Europe: 10 Contemporary Writers in Romanian Translation”;
  • Editura Aramis – proiectul „Aramis Romania Reads with Europe”;
  • Editura Darclée – proiectul „Women Love with Their Soul: Five EUPL Award-winning Feminine Narrative Voices Speaking about Love, Love Stories and Life”;
  • Grupul Editorial ART – proiectul „Human Saga - Identity and Fusion through European Literature”.

La nivel european, valoarea totală a granturilor alocate pentru proiectele cu durată de până la 2 ani este de peste 2,4 milioane euro.

Context

Programul Europa Creativă (2014-2020) finanțează traducerea, publicarea, distribuirea și promovarea la nivel european a operelor de ficțiune cu o valoare literară ridicată, indiferent de genul literar. De la începutul programului și până în prezent, 264 de proiecte editoriale au primit finanțare la nivel european.

În afară de cele 4 proiecte selectate la această rundă, România figurează cu încă o selecție a Grupului Editorial ART, din 2014.

Sursă: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 251