Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fond de investiții de 100 milioane € pentru energie nepoluantă

Comisia Europeană și Coaliția Breakthrough Energy au semnat în 17 octombrie un memorandum de înțelegere pentru a institui „Breakthrough Energy Europe” (BEE) – un fond comun de investiții care va ajuta companiile europene inovatoare să se dezvolte și să introducă pe piață tehnologii energetice nepoluante revoluționare. Prin această inițiativă, Comisia continuă să își asume un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice și să pună în aplicare prevederile Acordului de la Paris.

Fondul Breakthrough Energy Europe face legătura dintre finanțarea publică și capitalul de risc pe termen lung astfel încât cercetarea și inovarea în domeniul energiilor nepoluante să poată fi introduse pe piață mai rapid și mai eficient. Având o capitalizare de 100 de milioane EUR, fondul se va concentra asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a promovării eficienței energetice în domenii precum electricitatea, transportul, agricultura, producția de bunuri și clădirile. El este un proiect pilot care poate servi drept model pentru inițiative similare în alte domenii tematice.

Se preconizează ca fondul Breakthrough Energy Europe va fi operațional în 2019. Jumătate din capital va proveni din Breakthrough Energy, iar cealaltă jumătate din InnovFin - instrumente financiare de partajare a riscurilor finanțate prin programul Orizont 2020, programul actual de cercetare și inovare al UE.

„Europa trebuie să continue să joace rolul de lider în combaterea schimbărilor climatice, atât pe teritoriul său, cât și la nivel mondial. Trebuie să depunem eforturi pentru modernizarea economiei și industriei europene pentru a atinge obiectivele ambițioase stabilite în vederea protejării planetei. Reunirea investițiilor publice și private în cadrul unor noi tehnologii energetice nepoluante inovatoare facilitează soluțiile pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă Europa dorește să aibă un viitor care să garanteze bunăstarea tuturor cetățenilor ei, acesta va trebui să fie unul favorabil climei și sustenabil.”, a declarat președintele Jean-Claude Juncker.

„Pentru a atinge obiectivele noastre privind clima este nevoie, având în vedere dimensiunea și rapiditatea despre care este vorba, de o reflecție inovatoare și de măsuri îndrăznețe. Acest nou vehicul al investițiilor public-private este nu numai stabilit într-un timp record ci va servi, de asemenea, drept exemplu al forțelor noastre reunite pentru a accelera inovațiile revoluționare în Europa.”, a adăugat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetică.

De asemenea, Bill Gates, președinte al Breakthrough Energy Ventures, a declarat că „Avem nevoie de noi tehnologii pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Europa a demonstrat că este un lider valoros făcând investiții impresionante în cercetare și dezvoltare. Oamenii de știință și antreprenorii care dezvoltă inovații în domeniul combaterii schimbărilor climatice au nevoie de capital pentru a crea întreprinderi capabile să pună în aplicare respectivele inovații pe piața mondială. Fondul Breakthrough Energy Europe are menirea de a furniza acest capital.”

Sursă: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 97