Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Politica Europeana de cooperare pentru dezvoltare pentru noile State Membre

Parlamentul a adoptat, joi, un raport privind Politica Europeană de cooperare pentru dezvoltarea noilor State Membre, ce conţine modalităţile în care Statele Membre ar trebui să pună în aplicare această politică, în întregime parte a acquis-ului comunitar. Raportul menţionează ţările prioritare pentru fiecare nou Stat Membru.

Noile State Membre s-au angajat să realizeze, în materie de asistență oficială pentru dezvoltare (AOD), un obiectiv de 0,17 % din venitul național brut (VNB) până în 2010 și de 0,33% până în 2015.

Se pare, însă, că multe dintre noile State Membre nu sunt în măsură să realizeze obiectivul de a cheltui 0,17% din VNB pentru AOD până în 2010 și că unele dintre ele ar putea considera că AOD poate fi vizată în cadrul reducerilor generale de buget, provocate de necesitatea de a reduce datoria publică.

Deputaţii subliniază că Uniunea Europeană trebuie să ajute noile State Membre să integreze acquis-ul comunitar, din care face parte şi politica de dezvoltare.

Prioritățile noilor State Membre după terminarea perioadei de tranziție sunt stabilite în funcție de relațiile istorice și implică țările vecine, iar marea parte a bugetului de cooperare pentru dezvoltare a noilor State Membre se îndreaptă către vecinii lor cei mai apropiați și către țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Deputaţii solicită Uniunii Europene să valorifice oportunitatea oferită de aderarea noilor State Membre pentru a consolida prezența strategică a Uniunii în Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz, regiuni ale lumii către care, până în prezent, ajutorul European era mai puțin îndreptat, dar care trebuie să răspundă la numeroase provocări în domeniul dezvoltării.
Sursa: Parlamentu European

Vizualizări: 62