Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programele guvernamentale „Investește în tine” și „Sprijin pentru industria cinematografică” au ajuns în etapa de aplicare

În data de 11 octombrie 2018 au fost semnate documentele de garantare și de plată destinate derulării Programului „Investește în tine” și a fost deschisă sesiunea de aplicații pentru obținerea finanțării producțiilor cinematografice.

Investește în tine

Lansarea programului „Investește în tine” și semnarea documentelor necesare derulării lui reprezintă o perspectivă deschisă tinerilor și persoanelor de vârstă activă de a-și asigura finanţarea pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate și activități sportive.

Începând cu data de 15 octombrie 2018, toţi cei interesaţi vor putea contracta în acest scop credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar pentru creditele contractate, anii de studiu vor reprezenta perioada de grație pentru acest tip de finanţare.

De asemenea, tinerii între 16 și 26 de ani pot contracta în acest scop credite de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 26 și 55 de ani pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă cel care apelează la acest instrument de creditare este angajat, poate beneficia de încă 20.000 de lei.

Pentru mai multe detalii despre program, click aici.

Sprijin pentru industria cinematografică

Prin cel de-al doilea program guvernamental ajuns astăzi în etapa de aplicare, „Sprijin pentru industria cinematografică”, producătorii de film pot aplica pentru obținerea unor finanțări garantate de stat, pentru producții cinematografice româneşti și străine realizate pe teritoriul României. Aplicațiile pot fi depuse începând cu data de 12 octombrie 2018.

Cu un buget alocat de 50 de milioane de euro anual, acest program guvernamental, gândit după un model care s-a dovedit de succes pentru industria cinematografică americană, se anunță a fi cea mai atractivă schemă de ajutor de stat din Europa pentru cinematografie.

Prin încurajarea inițiativei private în domeniul cinematografiei și a producției de filme realizate pe teritoriul României, programul va contribui deopotrivă la promovarea României ca destinație turistică și promovarea valorilor, istoriei și tradițiilor româneşti pe plan international, inclusiv în contextul Anului Centenar.

Producătorii de film pot aplica pentru obținerea unor finanțări garantate de stat, pentru producții românești și străine, realizate în România. Proiectele vor fi selectate de către o comisie de profesioniști români și străini din care fac parte: Dan Pița, regizor și scenarist, Adrian Titieni, actor, profesor universitar doctor, președinte onorific UNATC, Kevin Dillon, actor, Sterian Alexandru, doctor în cinematografie, și Stan McCoy, președintele Motion Picture Association of America (MPAA)

Producțiile cinematografice care vor fi selectate în program vor beneficia de ajutor de stat între 100.000 de euro și 10 milioane de euro, bani din care se va putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de filme realizate în România și care promovează țara noastră, respectiv de până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film și producție de film în România.

Pentru mai multe detalii despre program, click aici

„Implementarea acestor programe va avea beneficii atât economice, cât și sociale: crearea de locuri de muncă mai bine plătite și atragerea de proiecte de investiţii cu valoare adăugată mare”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, subliniind potențialul acestor două programe guvernamentale de a consolida România ca o destinație atractivă pentru mediul de afaceri.

Cele două programe guvernamentale sunt implementate și monitorizate de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Sursă: Guvernul României

Vizualizări: 572